OKTATÁS

Az Alapítvány oktatástámogatási stratégiáját a 2020. évben végzett szakmai kutatás alapozza meg. A kutatás megállaapításai alapján az Alapítvány, korcsoportra, területi meghatározottságra és oktatási részvételre vonatkozóan, egyedi program kidolgozását kezdeményezte. A kutatás megállapításai alapján az Alapítvány, korcsoportra, területi meghatározottságra és oktatási részvételre vonatkozóan, egyedi program kidolgozását kezdeményezte....Bővebben

Az Alapítvány oktatástámogatási stratégiáját a 2020. évben végzett szakmai kutatás alapozza meg. A kutatás megállaapításai alapján az Alapítvány, korcsoportra, területi meghatározottságra és oktatási részvételre vonatkozóan, egyedi program kidolgozását kezdeményezte. A kutatás megállapításai alapján az Alapítvány, korcsoportra, területi meghatározottságra és oktatási részvételre vonatkozóan, egyedi program kidolgozását kezdeményezte.

A program fő pillérei:

1. Tanulástámogatás megvalósítása a leginkább kritikus tantárgyakból, mely által csökkenthető az osztályismétlések száma

2. Tehetségtámogatás: az Alapítvány szemléletének meghatározója a képességerősségek mentén történő egyéni megismerés. A pozitív irányú, elfogadó szemlélet lehetőséget teremt, a tanulók tehetségének megismerésére és fejlesztésére. A tehetség minden gyermekben ott rejtőzhet, a tehetséggondozás értelmezésünkben így az egyénben rejlő lehetőségek feltérképezése és támogatása, az ingerekben gazdag környezeti feltételek biztosítása, amely a későbbi egyéni életutak megtalálásához és a sikeres társadalmi beilleszkedéshez is hozzájárulhat. A tehetséggondozás a gyermekek érdeklődési köre mentén épül fel, melynek, a kutatásban megismert adatok alapján egyik kiemelt területe a sport.

3. Gyermekotthonokban nevelkedők speciális tanulási igényei szerint kialakított tartalmak kidolgozása és megvalósítása, melyek a családi minta hiányát, a mindennapi életben való boldogulást támogatják.

Gattyán Alapítvány Rekreációs és Szakmai Konferencia Budapest, 2022. november 21-23.
A Gattyán Alapítvány idén első alkalommal rendezte meg a Rekreációs és Szakmai konferenciáját, kifejezetten a gyermekvédelemben dolgozók számára. ...Bővebben

Gattyán Alapítvány Rekreációs és Szakmai Konferencia – Budapest, 2022. november 21-23.

A Gattyán Alapítvány idén első alkalommal rendezte meg a Rekreációs és Szakmai konferenciáját, kifejezetten a gyermekvédelemben dolgozók számára.

Az Alapítvány évek óta elkötelezett támogatója az állami gondozott gyermekeknek, nagy hangsúlyt helyezve arra, hogy az életük minél több területén támogatni tudja a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalokat.

Az Alapítvány munkatársai az idei évben adományaikkal ellátogattak az összes megyei és budapesti gyermekvédelmi- és gyermekotthoni központba. Köszönhetően ezeknek a személyes látogatásoknak és a vezetőkkel történt beszélgetéseknek, egy igen átfogó képet sikerült kapniuk a rendszerről. Az ország különböző pontjain található intézmények életében igen sok közös pont van, ezek közül is talán az egyik legfontosabb a rendszerben dolgozó felnőttek helyzete. A gyermekotthonok munkatársainak egy nagyon nehéz terepen kell minden nap helyt állniuk, egy olyan közegben, amely mind mentálisan, mind fizikálisan igen megterhelő.

Bár nyilvánvalóan indokolt, hogy az adományok kapcsán elsősorban a rendszerben nevelkedő gyermekeken van a fókusz, de nem lehet elfelejteni, hogy az ő állapotukat nagyban meghatározza a velük foglalkozó felnőttek helyzete. A Gattyán Alapítvány ezúttal kifejezetten az intézményekben dolgozó elhivatott munkatársakat szerette volna segíteni egy olyan egyedülálló feltöltődési lehetőséggel, amely egyszerre szolgálja a pihenésüket és a szakmai fejlődésüket.

Ennek jegyében 2022. november 21-23. között megrendezésre kerülő Rekrációs és Szakmai Konferencián összesen 28 gyermekvédelmi intézményből 90 munkatárs vett részt. A szakmai programok összeállításánál fontos szempont volt, hogy a résztvevők olyan tudással gazdagodjanak, amely segítheti a munkájukat a mindennapokban. Olyan foglalkozásokon bővíthették az ismereteiket, mint a szupervízió, az ADHD&SNI előadások, a kapcsolódó tréning játékok, illetve a pozitív pedagógia tréningek. A konferenciára elfogadta az Alapítvány meghívását Dr. Gyurkó Szilvia is, aki a Hintalovon Alapítvány alapítójaként az ország egyik legelismertebb gyermekjogi szakembere. Kiváló előadása, a visszajelzések alapján, a rendezvény egyik csúcspontja és leghasznosabb programja volt.

A szociális területen dolgozó munkavállalók egyik tipikus problémája a kiégés, amely érthető módon a többszörösen traumatizált gyerekekkel foglalkozó szakemberek körében is ismert jelenség. A konferencia szervezői mindenképpen szerettek volna erre a helyzetre is reflektálni, ezért a rekreációs programok is nagy szerepet kaptak. Egyrészt a konferencia impozáns helyszíne, Budapesten a Normafa Club House, másrészt az ott található wellness részleg is ennek tett eleget. A résztvevők mentális feltöltődését irányított meditáció, illetve jóga is segítette.

A konferencián átadásra került a Gattyán Alapítvány Kiváló Gyermekvédelmi Dolgozó Díja is, amellyel az az alapítvány a gyermekotthoni munkatársak munkája iránti elismerését és tiszteletét szerette volna kifejezni. A 100.000 Forint pénzjutalommal járó díjban 5 szakember részesült, akik egy megható és egyben jó hangulatú díjátadón vehették át az elismerést a kollégáik körében. Az ünnepségen az intézmények fenntartójának képviselője, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Gyermekvédelmi Intézményirányítási Főosztályvezetője, Sidlovics Ferenc is tiszteletét tette, aki szintén elismerően beszélt az Alapítvány munkásságáról.

A konferencia egyik elsődleges célja az volt, hogy segítse és előmozdítsa az intézmények közötti kommunikációt, mindezt annak érdekében, hogy ezáltal is minél hatékonyabbá válhasson a gyermekvédelmi rendszer. A rendezvény záróprogramjaként, ezért egy szakmai kerekasztalra is sor került, kihasználva azt, hogy egyszerre ilyen sok intézmény volt jelen. A mindennapi munkájuk mellett a szakembereknek erre kevésbé van lehetőségük, pedig a beszélgetés folyamán is elhangzott, hogy ez mennyire fontos lenne számukra. Az élénk párbeszéd szerencsére a konferencia teljes ideje alatt jellemző volt a résztvevőkre, amely remélhetőleg továbbra is megmarad közöttük.

A résztvevők visszajelzései alapján a konferencia több szempontból is elérte a célját, hiszen elmondásuk alapján olyan egyedülálló élményben volt részük, amelyet nem gyakran tapasztaltak eddig. Amellett, hogy igazán értékelték a kifejezetten rájuk irányuló figyelmet, még olyan minőségi szakmai programokon is részt vehettek, amelyeknek a tanulságait be tudják építeni a munkájukba. A szervezők egyik legörömtelibb benyomása az volt, hogy valóban elindult egy aktív kommunikáció az ország legkülönbözőbb pontjain található intézmények között. Reményeik szerint az azonos helyzetek megbeszélése, a közös ötletelés, a tapasztalatcserék mind ahhoz fognak hozzájárulni, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek helyzete is jobbá váljon.

 

 

DROGPREVENCIÓS WORKSHOP GYERMEKVÉDELMI DOLGOZÓKNAK – 2022. SZEPTEMBER
A Gattyán Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy az állami gondoskodásban élő gyermekeket minél sokoldalúbban tudja támogatni annak érdekében, hogy egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet élhessenek. A függőségek, a szerhasználat sajnos egyre jobban állandósult problémaként van jelen a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok mindennapjaiban. Mindez természetesen a velük foglalkozó szakembereket is komoly kihívások elé állítja, amelyek hatékonyabb kezeléséhez szerettünk volna egy lehetőséget nyújtani...Bővebben

DROGPREVENCIÓS WORKSHOP GYERMEKVÉDELMI DOLGOZÓKNAK – 2022. SZEPTEMBER

A Gattyán Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy az állami gondoskodásban élő gyermekeket minél sokoldalúbban tudja támogatni annak érdekében, hogy egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet élhessenek. A függőségek, a szerhasználat sajnos egyre jobban állandósult problémaként van jelen a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok mindennapjaiban. Mindez természetesen a velük foglalkozó szakembereket is komoly kihívások elé állítja, amelyek hatékonyabb kezeléséhez szerettünk volna egy lehetőséget nyújtani.

A Gattyán Alapítvány és a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően a nyár végén 2 alkalommal szerveztünk drogprevenciós workshopot gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak. A Köztes Átmenetek egy interaktív kiállítás drogokról, függőségekről, amely a droghasználat komplex problémáját igyekszik interaktív és átélhető módon bemutatni kifejezetten a tizenéves korosztály számára. A kiállítás egyik legfőbb célja, hogy minél több fiatalhoz, illetve velük foglalkozó szakemberhez jusson el a téma, ezáltal is elősegítve a prevenciót.

A workshopokat a Köztes Átmenetek vezetője, Varga Dániel tartotta, aki több mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a drogprevenció terén. A képzésekre a kiállítás állandó helyszínén került sor a 9. kerületben, ahol hétköznap délutánonként a Konkáv Közösségi Tér működik. A Konkáv 2018 óta biztosít egy megbízható teret a környékbeli hátrányos helyzetű fiataloknak, akik iskola után ott tanulhatnak vagy tölthetik el a szabadidejüket egy megtartó közösségben.

A workshopokra elsősorban olyan szakembereket vártunk, akik már rendelkeztek valamilyen szakmai ismerettel vagy előképzettséggel a témát illetően. A két alkalmon 10 különböző intézményből összesen 27 fő vett részt, többek között intézményvezetők, pszichológusok, fejlesztőpedagógusok. A program mindkét napon megegyezett: a délelőtt folyamán a kiállítással ismerkedhettek meg részletesebben a résztvevők, majd az ebédszünet után, a délutánt szakmai diskurzussal és esetmegbeszélésekkel folytattuk. A képzéseken érezhető volt, hogy a gyermekotthoni munkatársaknak nem újszerű a téma, amelyhez igen aktívan és nagyon jó szakmai meglátásokkal tudtak hozzászólni. A délután folyamán élénk tapasztalatcsere zajlott a különböző intézmények munkatársai között, akik nagyon hasonló problémákkal szembesülnek a mindennapi munkájuk során. Fontos közös pontjuk volt az elkötelezettségük a munkájuk iránt, amelynek legfőbb célja, hogy minél jobban tudják segíteni a gondoskodásukban nevelkedő fiatalokat.

A résztvevők visszajelzései alapján határozottan érdemes és kell is foglalkozni ezzel a témával, amely számunkra is jó megerősítésként szolgált. Alapítványunk tervei között szerepel, hogy folytatjuk a szakmai együttműködést a Köztes Átmenetek kiállítással és vezetőjével, annak érdekében, hogy minél több gyermekotthoni dolgozónak nyújthassunk kapaszkodót a témát illetően. A későbbiek folyamán pedig szeretnénk lehetőséget biztosítani gyermekotthonban élő fiatalok részére is, hogy szakértő segítségével ismerkedjenek meg a témával.

BEISKOLÁZÁSI TÁMOGATÁS HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEKNEK – 2022. JÚNIUS

Beiskolázási támogatás hátrányos helyzetű gyermekeknek - 2022. június

Június elején újra egy különleges kérésnek tettünk eleget egy román határ melletti kis faluban, Geszten. A mindössze 800 fős településen néhány éve – egy pályázatnak köszönhetően – egy nagyon szép közösségi ház működik, ahol főként a gyerekeknek szerveznek változatos programokat. E közösségi ház vezetője azzal a kéréssel fordult újra az Alapítványhoz, hogy iskolai felszereléssel segítsük a leendő elsősök beiskolázását. Az elmúlt időszakban már többször is támogattuk a szervezetüket más jellegű adományokkal is, így ezúttal sem volt kérdés, hogy hozzájárulunk-e ehhez a kezdeményezéshez. Idén lehetőségünk nyílt személyesen részt venni a gyerekek óvodai ballagásán és átadni nekik az iskolatáska szetteket így a gyerekek mellett, a szülőkkel, illetve a helyi óvoda és iskola pedagógusaival is találkozhattunk. Megnézhettük az új építésű iskolát is, ahol szeptembertől megkezdik a tanulmányaikat. Reméljük, hogy az iskolatáskákkal hozzájárultunk, hogy a gyerekek még nagyobb kedvvel induljanak el a tanulás útján és az eszközök hiányán ne múljon a sikerük.

Otthonkert Program – 2021. Október

Otthonkert Program – 2021. Október

OTTHON A TERMÉSZETBEN, OTTHON ÖNMAGAMBAN, OTTHON A VILÁGBAN – Az Alapítvány idén októberben indította el az Otthonkert Programját, melynek célja a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek testi, lelki és mentális egyensúlyának támogatása a természet egyensúlyán keresztül...Bővebben

OTTHON A TERMÉSZETBEN, OTTHON ÖNMAGAMBAN, OTTHON A VILÁGBAN – Az Alapítvány idén októberben indította el az Otthonkert Programját, melynek célja a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek testi, lelki és mentális egyensúlyának támogatása a természet egyensúlyán keresztül.

A projekthez csatlakozó Életfa csapatával karöltve a permakultúrás elvek mentén újítjuk meg a Gyöngyvirág utcai Gyermekotthon hatalmas kertjét egy több hónapig tartó programsorozaton keresztül, mely hosszú távon önfenntartó és termelő kertté válik.

A mentális segítőprogram a természeti tanítások, a természettel egységben töltött időn keresztül segít a családi otthon nélkül nevelkedő gyermekek önmagukba vetett hitének erősítésén és megküzdési eszköztárának bővítésén, valamint a természetben töltött idő lehetőséget kínál számukra frusztrációik levezetésére, földelésére és támogatja belső egyensúlyuk megőrzését.

KJE ösztöndíjas diákjaink – 2021. szeptember

KJE ösztöndíjas diákjaink – 2021. szeptember

A Gattyán Alapítvány pályázatot hirdetett a gyermekotthonokban élő, érettségit szerzett és továbbtanulni szándékozó fiatalok részére, felsőfokú szakképzésben való továbbtanuláshoz a Kodolányi János Egyetemen....Bővebben

A Gattyán Alapítvány pályázatot hirdetett a gyermekotthonokban élő, érettségit szerzett és továbbtanulni szándékozó fiatalok részére, felsőfokú szakképzésben való továbbtanuláshoz a Kodolányi János Egyetemen.

Az ösztöndíjprogram keretében a 2021. szeptemberében induló képzéseken ezúttal 4 kiválasztott fiatal kapott lehetőséget, hogy tanulmányait a Kodolányi János Egyetem Felsőoktatási szakképzésén folytassa, Gazdálkodás menedzsment, Televíziós műsorkészítő, valamint Turizmus-vendéglátás szakon, amelynek költségeit a Gattyán Alapítvány finanszírozza.

Hisszük, hogy a megszerzett, soha el nem vehető tudás, jelentős mértékben hozzájárulhat a fiatalok életminőségének javulásához, valamint a teljesebb élet eléréséhez így ezúton is kívánunk sok sikert és eredményes tanévet elsőéves ösztöndíjas diákjainknak.

BEISKOLÁZÁSI TÁMOGATÁS HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEKNEK – 2021. MÁJUS

Beiskolázási támogatás hátrányos helyzetű gyermekeknek - 2021. május

Alapítványunk számára kiemelten fontos a tanulói fejlődés támogatása. Ezen belül is mérföldkőnek tekintjük a magyar oktatási rendszerbe való, iskoláskorú gyermekek beiskoláztatásának elősegítését. Ezúttal egy apró, román határ melletti zsáktelepülés Közösségi Házának nyújtottunk támogatást az iskolaérett óvodásaik beiskoláztatásához....Bővebben

Alapítványunk számára kiemelten fontos a tanulói fejlődés támogatása. Ezen belül is mérföldkőnek tekintjük a magyar oktatási rendszerbe való, iskoláskorú gyermekek beiskoláztatásának elősegítését. Ezúttal egy apró, román határ melletti zsáktelepülés Közösségi Házának nyújtottunk támogatást az iskolaérett óvodásaik beiskoláztatásához.

Tudjuk, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek beiskoláztatása és az iskolára való felkészítése  mindig nehéz, így adományunkkal szeretnénk hozzájárulni, hogy a gyermekeknek az iskolakezdés öröm legyen és ezúton is bízunk a sikeres iskolai eredményeikben.

GA SUMMER CAMP – 2020. JÚLIUS

GA Summer Camp – 2020. nyár

A Gattyán Alapítvány első nyári tábor-sorozatának a Főváros “felett”, a természetvédelmi területek által határolt, madárcsicsergős környezetben található Normafa Club House ad helyet. Az esemény célja, hogy az otthonokban élő fiatalokat felkaroljuk és segítsük a jövőbeni terveikkel, elképzeléseikkel kapcsolatban. ...Bővebben

A Gattyán Alapítvány első nyári tábor-sorozatának a Főváros “felett”, a természetvédelmi területek által határolt, madárcsicsergős környezetben található Normafa Club House ad helyet. Az esemény célja, hogy az otthonokban élő fiatalokat felkaroljuk és segítsük a jövőbeni terveikkel, elképzeléseikkel kapcsolatban. 

Legyen szó a továbbtanulásról, a szakma kiválasztásáról, vagy akár a már kitűzött vagy még megfogalmazás alatt álló célok eléréséről. A tábor lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a képességeikkel, a különböző szakmákkal, ráismerjenek érdeklődési körükre, arra, hogy ki, mivel foglalkozna szívesen kamaszként, vagy fiatal felnőttként.

DIGITÁLIS OKTATÁSI TÁMOGATÁS – 2020. MÁRCIUS

Állami gondoskodásban élő gyermekek digitális oktatásban való támogatása - 2020. március

A Gattyán Alapítvány valamint a Docler Alapítvány több mint 1000 db új laptopot és asztali számítógépet adományázott az ország több gyermekotthonának. Célunk, hogy az intézményekben élő gyermekeknek se kelljen lemaradniuk a tanulásban, hogy náluk is megvalósulhasson a hirtelen bevezetésre kerülő távoktatás.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK