MOSOLYPROGRAM

A szakmai megsegítés mellett a mindennapi nehézségek megkönnyítésére az Alapítvány olyan támogatásokat is megvalósít, melyek célja, elsősorban a gyermekek öröme és mosolya.

A tavalyi évben az egyik legsikeresebb kezdeményezésünk az Élménypályázat volt, amelynek köszönhetően az állami gondozott gyermekek is olyan minőségi nyaralásban részesülhettek, mint a szerencsésebb helyzetben lévő kortársaik. Az intézmények már az év elejétől érdeklődtek, hogy idén is lesz-e lehetőségük pályázni, ezért nagy örömmel vették a felhívást májusban. Ezúttal is igen változatos és tartalmas programok érkeztek, ismét nehéz volt közülük választani. Az idei évben összesen 6 intézményt segítünk a szünidei terveik megvalósításában, fejenként bruttó 2 000 000 Forintos támogatással.

A kiválasztott 5 vidéki és egy pesti gyermekvédelmi központ tervei között szerepel hazai vidékek felfedezése mellett, tengerparti nyaralás és erdélyi utazás is. Bízunk benne, hogy ismét sok állami gondozott gyermek maradandó élményeihez sikerül hozzájárulnunk a nyaralásokon keresztül. Számunkra is nagy öröm ezt látni, ezért az itthon megrendezésre kerülő táborokat idén is tervezzük személyesen meglátogatni.

Nyertes pályázatok

1.Gyermekvédelmi Központ Bács-Kiskun Vármegye – „Hegyre fel- völgybe le!” pályázat

2.Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye – „Tisza tavi élmények” pályázat

3.Gyermekotthoni Központ Hajdú-Bihar Vármegye – „Nyár, kaland, ilyesmi…” pályázat

4.Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye – „Az Óperenciás tengeren is túl” pályázat

5.Sztehlo Gábor Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Budapest – „Erdélyi álom” pályázat

6.Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye – „Egy lépéssel a Világ felé” pályázat

Március végén meghirdettük az idei első pályázatunkat, amely kifejezetten a gyermekotthoni közösségek megerősítésére irányul. A pályázattal abban szeretnénk segíteni a gyermekotthonok munkatársait, hogy meg tudják valósítani azokat az ötleteiket, amelyekről úgy érzik, tapasztalják, hogy érdekelheti a gyerekeket. A különböző projektek létrehozása olyan közös élményt jelenthet a közösség tagjai számára, amely előmozdíthatja az erősebb kötődést akár a gyerekek közötti, akár a gyerek-felnőtt kapcsolatokban. A mindennapi rutinokból kiemelkedve, egy olyan tevékenységben működhetnek együtt, amely közös célt és sikereket ad számukra, ezáltal egy kollektív pozitív megélést biztosítva minden résztvevőnek. Ennek köszönhetően a gyermekotthoni közösségek képessé válhatnak kezdeményezni és létrehozni közös ötleteket a jövőben is.

Nagy örömünkre a pályázat láthatóan felkeltette a gyermekotthoni munkatársak figyelmét: összesen 22 intézményből 80 pályázati anyag érkezett be. A beküldött ötletek szinte kivétel nélkül igazán kreatívak és hasznosak voltak, így nem voltunk könnyű helyzetben a kiválasztáskor. Azt is érdekes volt látni, hogy az ország különböző pontjain található intézmények megvalósítandó projektjei között milyen sok összecsengés volt. A pályázat iránti érdeklődésnek köszönhetően a korábban tervezett 8 helyett, végül 10 intézmény került kiválasztásra.

Ezúton is nagyon köszönjük Mindenkinek, aki megosztotta velünk a terveit és beküldte a pályázatát! Bízunk benne, hogy már az ötletek megfogalmazása is motivációt jelenthet, és akár azokat is sikerül végül megvalósítani, amelyek most nem kerültek be a támogatottak közé.

A Bokréta Lakásotthoni és Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola Budapest az az intézmény, amelyhez jelenleg a Bicskei Gyermekotthon tartozik. Az elmúlt időszakban valószínűleg kevesen voltak, akik ne hallottak volna a korábban ott történtekről, így az adott gyermekotthonról. Azt azonban kevesen tudják, hogy mikor a tragikus esetek történtek, akkor Bicske még nem a Bokréta Gyermekotthoni Központhoz tartozott, jelenleg már sem olyan felnőtt, sem olyan gyermek nincs ott, aki a pedofil ügy kapcsán érintve volt. A most kirobbant botrány azonban mégis súlyos meghurcoltatást jelent az intézménynek.

Az elmúlt időszakot a gyermekvédelmi rendszer egésze megszenvedi, ebben az intézményben ez azonban hatványozottan igaz. Egy olyan stigmát kaptak a jelenlegi munkatársak, amelyhez semmilyen módon nem kapcsolódnak. 

Éppen ezért szerettük volna kifejezni az együttérzésünket és a támogatásunkat feléjük, a gyermekotthon vezetőségének és összes munkatársának a helytállásáért.

Alapítványunk szeretne segíteni abban, hogy az intézmény leginkább érintett kollégái egy kicsit kipihenhessék a fáradalmaikat, feltöltődjenek; mindezt a Docler Holding Cégcsoport tulajdonában álló exkluzív Normafa Hotel-ben.

Összesen 50 fő részére ajánlottunk fel kikapcsolódási lehetőségeket, amelyek során a gyermekotthon munkatársai olyan programokon vehetnek részt, mint a Jógavacsora, a Félnapos jóga, a Vacsora hangtál relaxációval és a Vacsora program-Szauna felöntés.

Emellett ingyenes szupervíziót is biztosítunk az intézmény munkatársai részére.

Bízunk benne, hogy a felajánlott kikapcsolódási programok, illetve a szupervízió is segítséget jelent a szakemberek számára, annak érdekében, hogy újult erővel tudják folytatni az elhivatott munkájukat.

A 2023-as karácsonyi ajándékunk részeként egy több száz IT eszközökből álló adománnyal is megleptük a gyermekvédelmi és gyermekotthoni központokat. Az intézmények általában régebbi eszközöket használnak, az újabb gépek beszerzésére nehezen tudnak forrást biztosítani. Cégcsoportunk felajánlásnak köszönhetően asztali gépekkel, laptopokkal, telefonokkal, televíziókkal és projektorokkal segítjük a gyermekotthonokat.

2024. januárja óta folyamatosan zajlik az IT eszközök adományozása, amelyet az intézmények egyéni igényeinek megfelelően valósítunk meg. Összesen 24 intézmény részesül az adományból, amelyet személyesen juttatunk el az ország különböző pontjain található gyermekotthonokba. Az intézmények munkatársainak elmondása alapján nagy segítség számukra az eszközparkuk bővítése, amely a gyerekek tanulási és szórakozási lehetőségei mellett, az ő mindennapi munkájukat is támogatja.

Február elején ismét megtartottuk a Farsangi rendezvényünket, amelyet 2023-ban hirdettünk meg, mint Karácsonyi ajándék. Mivel a gyermekotthonok életében a december a legsűrűbb időszak, ezért döntöttünk úgy, hogy a Karácsonyi rendezvényünket kissé eltoljuk, és Farsangi ünnepség lesz belőle. Az intézmények lelkesen üdvözölték ezt a döntést ezúttal is, hiszen így a gyerekeknek az év elején is lehetőségük nyílik egy különleges programra.

Annak érdekében, hogy ez a program most is sok örömet tartogasson a közel 350 résztvevő számára, igyekeztünk minél gazdagabb szórakozási módokkal tarkítani az eseményt. Ez alkalommal a helyszínt a törökbálinti Izgiland Játszóház szolgáltatta, ahol a kisebb korosztályúak garantáltan találnak megfelelő elfoglaltságot. A széles játék palettán túl, a nap folyamán arcfestők, csillámtetoválók, lufihajtogatók is a gyermekek rendelkezésére álltak. Ezek mellett beöltözött bábok, vicces ügyességi játékok és bohóc műsor is bővítették a szórakozási lehetőségek sorát. Az eseményről egy közvetlen emléket is magukkal vihettek a jelenlévők, hiszen egy fotóautomatával is készültünk, ahol mindenki vicces képeken örökíthette meg magát.

Farsang lévén, kötelező elemként, egy jelmezversenyt is szerveztünk, ahol minden beöltözött résztvevőt díjaztunk: a legkreatívabbak indulók nagyobb ajándékokat, a többiek édességet kaptak.
A nap végén természetesen az ünnephez kapcsolódó, elengedhetetlen közös fánkozásra is sor került, amelyekből többfélét is választhattak a gyerekek.

A visszajelzések alapján szerencsére sikerült célt érnünk a rendezvénnyel, ahol a gyerekek és az őket kísérő felnőttek is nagyon jól szórakoztak. A beszámolóik alapján egy határozottan örömteli és maradandó élményben volt részük.

Alapítványunk egyik legfőbb célja, hogy az egész év folyamán segítsük az állami gondozott gyermekeket, ettől függetlenül természetesen a karácsonyi ajándékra is igyekszünk minden alkalommal kellő figyelmet fordítani.

Annak köszönhetően, hogy az év folyamán folyamatosan kapcsolatban vagyunk az intézményekkel, tudjuk, hogy ez az időszak milyen sűrű számukra. Emiatt tavaly úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk egy sokadik programot ajándékozni a zsúfolt decemberben, így a karácsonyi rendezvényünket áttettük a Farsangi időszakra. A visszajelzések alapján, nagy sikernek örvendett ez az újítás, ezért folytatva ezt a hagyományt, 2023-ban is a “Farsang az új Karácsony!”.

2024. februárjában ismét szervezünk egy nagyszabású rendezvényt, ahova az ország összes állami fenntartású gyermekvédelmi- és gyermekotthoni központjából érkeznek majd a gyerekek.

Emellett a karácsonyi ajándékunk részeként egy több száz IT eszközökből álló adománnyal is meglepjük idén az intézményeket, amelyet a Docler Holding Cégcsoport felajánlásával tudunk megvalósítani. Az otthonokban általában régebbi eszközöket használnak, az újabb gépek beszerzésére nem igazán tudnak forrást biztosítani. Cégcsoportunk rendelkezésére álló készletének köszönhetően asztali gépekkel, laptopokkal, telefonokkal és televíziókkal is segítjük az intézményeket.

A Sütni Jó! Alapítvány megálmodója egy borsodi fiatalember, Galamb Alex, aki életújtával és szorgalmával igazi példaképpé vált az elmúlt években. Alex roma származású, hátrányos helyzetű gyerekként már korán megtapasztalta az élet nehézségeit, de kitartó munkával és elhivatottsággal sikerült kitörnie a mélyszegénységből. Pék és cukrász végzettséget szerzett, és saját alapítványt hozott létre, hogy minél több nehéz sorsú gyermekkel ismertesse és szeretesse meg ezt a mesterséget.  Mindezzel nem titkolt célja, hogy egy lehetséges utat mutasson számukra a kitöréshez, a minőségi élethez.

Alex, a pék munkája mellett, egy saját tanműhelyt is kialakított, ahol rendszeresen foglalkozik a környékbeli gyerekekkel. Alapítványunk ennek a műhelynek a felújítását a nyár folyamán 200 000 Forinttal támogatta, és akkor jött egy lehetséges, hosszú távú együttműködés gondolata. Alex tizenévesen gyermekotthonban nevelkedett, ezért első kézből ismeri az állami gondozottak helyzetét. Mivel jól ismeri a közeget és abszolút hiteles példa lehet a fiatalok számára, ezért közösen szeretnénk lehetőséget biztosítani az érdeklődő gyermekeknek, hogy rendszeresen eljárjanak Alex sütödei foglalkozásaira.

Az első ilyen alkalmon személyesen is részt vettünk, hiszen Alexszal és a gyerekkel is szerettünk volna találkozni. Két intézményből érkeztek a lelkes „péktanoncok”, a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola diákjai mellett, a felsőzsolcai lakásotthon néhány fiatalja is részt vett a programon. A tizenévesek örömmel vetették bele magukat a munkába, ezért igazán jó hangulatban és gyorsan készült el 150 briós. Természetesen a munkájuk gyümölcsét rögtön el is fogyaszthatták. Bízunk benne, hogy a finom eredmény további motivációt jelent számukra, és hogy ők, illetve más környékbeli gyermekotthonok fiataljai is rendszeresen eljárnak majd Alex képzéseire.

Októberben ismét sor kerítettünk a családjukban nevelkedő, viszont hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. Nyírmihálydi egy 2000 fős kis település Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében, ahol a helyi óvodába járó gyerekek 99 százaléka hátrányos, valamint halmozottan hátrányos helyzetű. Ez a gyakorlatban olyan súlyos problémákat jelent, hogy sok családnál nincs vezetékes víz vagy áram, a kicsik nem találkoznak az alapvető higiéniai szokásokkal sem, nem beszélve az élelmiszerek vagy a megfelelő öltözet hiányáról.

Az óvoda agilis és elszánt vezetője keresett meg minket, azzal kapcsolatban, hogy bármilyen segítség sokat jelentene a számukra abban az állandó szélmalomharcban, amelyet a minőségi ellátásért folytatnak. A látogatásunk során személyesen is megtapasztalhattuk azt az elkötelezett hozzáállást a munkatársak részéről, amelyről levelében is írt. Az óvoda nehéz helyzete ellenére, nagyon szép és rendezett környezetet teremt a gyerekek számára. Láthatóan nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy pótolják azokat a hiányosságokat, amelyek a gyerekek szociokulturális helyzetéből fakadnak.

Alapítványunk, az óvoda kéréseit figyelembe véve, tisztítószereket, játékokat, kézműves eszközöket, ágyneműket és édességeket tartalmazó csomagot adott át az intézménynek. Bízunk benne, hogy az óvoda munkatársainak és a gyerekeknek is sikerült örömet szereznünk az adományokkal, amelyek jó szolgálatot tesznek majd a mindennapokban.

Június elején ismét egy olyan megkeresésnek tettünk eleget, amely a hátrányos helyzetű gyerekek támogatására irányult. A Veszprém Vármegyében található, Berhida városában működő Bogáncsvirág Tanoda célja, hogy minél hatékonyabban segítse a település hátrányos helyzetű gyermekeit. A tanoda elkötelezett munkatársai az iskola után foglalkoznak a gyerekekkel, legyen szó akár tanulásról, kézműveskedésről vagy egyéb szabadidős programokról. Munkájukat pályázati forrásból biztosítják, amelynek a lehetőségei elég korlátozottak, ezért kerestek meg minket is, hiszen elmondásuk alapján bármilyen jellegű adomány nagy segítség számukra.
Ennek alapján Alapítványunk egy játékokból, kézműves eszközökből, tartós élelmiszerekből, illetve tisztítószerekből álló csomaggal ajándékozta meg őket. Emellett egy programmal is megleptük őket, amelynek a keretein belül a Paintball játékot próbálhatják majd ki a szünidőben.
Az érkezésünket izgatottan várták a gyerekek, akik egy kedves kis műsorral is készültek nekünk. Ezután természetesen sor került az ajándékok megtekintésére, amelyek, úgy tűnt, elnyerték a tetszésüket. A gyerekek lelkesen meséltek nekünk a tanodás programjaikról és a terveikről. Érezhető volt, hogy szívesen járnak a tanodába, ahol nagy szeretettel és figyelemmel foglalkoznak velük a pedagógusok. A tanoda munkatársai elmondták, nagy öröm számukra, hogy a hozzájuk járó gyerekeknek javultak az iskolai eredményei is. A tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a szabadtéri programokra is, igyekeznek minél több kirándulós programot szervezni a fiataloknak.
Örömmel járultunk hozzá a lelkes kis csapat további fejlődéséhez és élményeihez!

Az állami gondozott gyermekek támogatása mellett Alapítványunk rendszeresen segít hátrányos helyzetű fiataloknak is az oktatás, a sportolás vagy az élményszerzés területén. Az év elején egy szülő kérésére figyeltünk fel, aki a gyermeke osztálya számára igyekezett egy osztálykirándulást megszervezni. A salgótarjáni iskolába többségében olyan gyerekek járnak, akiknek a szülei számára az osztálypénz befizetése nehézséget jelent, illetve az iskola sem tudta volna a kirándulást finanszírozni. Az elszánt szülő azonban egy konkrét programtervet állított össze egy esztergomi kiránduláshoz, amelyhez kereste a támogatókat.
Alapítványunk úgy döntött, hogy a költségek egyik legjelentősebb tételét, a buszos szállítás kifizetését vállalja. Szerencsére egyéb támogatókat is sikerült bevonni, így május közepén sor kerülhetett a kirándulásra. A Salgótarjáni Általános Iskola Dornyay Béla Tagiskolájából összesen 40 gyermek és 5 felnőtt vehetett részt az egész napos programon, amely során Esztergomban meglátogatták a Bazilikát, egy múzeumot, illetve az élményfürdőt.

A kirándulás napján Alapítványunk is meglepte a csoportot egy kis ajándékkal a helyszínen, így örömmel láttuk, hogy a gyerekek a borús idő ellenére is izgatottan készültek a programokra. Bízunk benne, hogy nagyon sok szép élményben volt részük!

Az idei évben első alkalommal hirdettük meg az Élménypályázatunkat, amely során nyári szünidei programokra pályázhattak a gyermekotthoni szakellátást nyújtó intézmények. Az elmúlt években nagyon sokszor hallottuk az intézmények munkatársaitól, hogy nagy segítség lenne számukra valamilyen táborozási lehetőség a gyerekek számára. Ennek nyomán úgy döntöttünk, hogy 2023-ban sort kerítünk a gyermekotthonban nevelkedő gyermekek minőségi nyaralásának a támogatására. A célunk az volt, hogy nekik is részük lehessen olyan különleges szabadidős élményekben, amely egyszerre okoz számukra örömet és segíti a felzárkózásukat.

A pályázat keretein belül bruttó 2 millió Forint összegű támogatásra jelentkezhettek a gyermekotthonok, amelynek a felhasználására sokféle opció állt rendelkezésükre. Összesen 21 intézmény küldte be a pályázatát, amelyek igen sokszínű programokat tartogattak. A beérkezett anyagokon érezni lehetett a gyermekotthonokban dolgozó felnőttek lelkesedését és motivációját is, hogy éljenek ezzel az egyedi lehetőséggel. Kifejezetten nehéz volt dönteni a jobbnál jobb programok között, így végül a korábban tervezett négy helyett, végül 7 nyertest hirdettünk ki.
A kiválasztásra került intézmények szünidei programja között szerepel külföldi nyaralás, színházi tábor, illetve több hazai helyszín is.

Bízunk benne, hogy a pályázattal nagyon sok örömteli pillanathoz és új ismeretek megszerzéséhez sikerül hozzájárulnunk, amelyek során az állami gondozott gyermekek is megtapasztalhatják a felhőtlen és minőségi nyaralás élményét!

Május elején ismét ellátogattunk a Komárom-Esztergom megyében található kömlődi Csodavilág Különleges Gyermekotthonba. Tavaly nyáron egy nagyon kellemes délutánt töltöttünk náluk, amikor egy közös bográcsozással avattuk fel az Alapítványunk adományát, egy 10 személyes kerti sütőt. Már akkor szóba került, hogy az udvarukon lévő játékok sajnos az évek alatt nagyon elhasználódtak és a biztonság érdekében mindenképpen újabb eszközökre lenne szükségük. A gyermekotthonban értelmileg akadályozott, különleges szükségletű gyermekek és utógondozói ellátásban részesülő fiatalok élnek, akiknek kiemelten fontos a szabadtéri mozgás lehetősége.

Mindezek ismeretében úgy döntöttünk, hogy Alapítványunk 2 millió forinttal támogatja egy új és korszerű játszótér létrehozását a gyermekotthonban. Örömmel tudtuk meg, hogy egy másik alapítvány is fontosnak érezte ezt az ügyet, ennek köszönhetően egy teljes játszótér kerülhetett kialakításra a gyermekotthonban. Ennek az átadására gyűltünk össze egy szép májusi délután, ahol a gyerekek egy nagyon kedves műsorral is készültek, ezáltal is ünnepivé téve a hangulatot. A vidám előadás után a gyerekek lelkesen birtokba is vették a játékokat, amelyek láthatóan nagyon jó szolgálatot fognak tenni a mindennapokban. Örömmel láttuk, hogy az otthonban lévő Teqball asztal is rendszeres használatban van, a fiatalok lelkesen be is mutatták a tudásukat.

Mindig nagyon szívesen látogatunk el Kömlődre, ahol egyszerre megható és örömteli látni a gyerekek őszinte lelkesedését és az ott dolgozók odaadó munkáját. Ezúttal is nagyon szép élményben és szíves vendéglátásban volt részünk, bízunk benne, hogy hamarosan ismért sort keríthetünk a személyes találkozásra.

Februárban ismét ellátogattunk Gesztre, a román határ mentén fekvő kis faluba, ahova legutóbb iskolaszer csomagokat vittünk a leendő elsősöknek. Ez alkalommal örömmel láttuk, hogy jó szolgálatot tesznek az iskolatáskák és egyéb eszközök, mivel az egyik tanórájukra is benézhettünk. Annak ellenére, hogy Geszt egy alig 800 fős kis település, az iskolája egy nagyon modern és szép intézmény, amely mindössze 5 éve épült. Azóta is vigyáznak rá és láthatóan a pedagógusok nagy gondot fordítanak arra, hogy egy igazán biztonságos és barátságos közeg vegye körül a gyerekeket. Miután a polgármester körbevezetésével lehetőségünk nyílt alaposabban megismerni a települést és az ott élők körülményeit, egyértelmű, hogy szükség is van arra, hogy az iskola egyfajta második otthonként funkcionáljon a gyerekek számára. Sajnos több tanulójuk is olyan épületekben él, ahol nincs víz, áram vagy fűtés, és a szülőknek, munkalehetőség hiányában, komoly problémát okoz a létfenntartás. Az iskola igazgatója elmondta, hogy igyekeznek mindent megtenni, hogy minél jobban ellensúlyozzák a családok nehézségeit, egyúttal segítsék is őket, amiben csak lehet.

Mindig öröm olyan vezetőkkel, intézménnyel találkozni, akik minden kihívás ellenére motiváltak és szeretettel, nyitottsággal fordulnak a közösségük felé és ahol érezzük, hogy az adományunk igazán jó helyre kerül. Biztosak vagyunk benne, hogy a most átadott laptopok, játékszerek és édességek is a gyerekek hasznára fognak válni. Emellett szívesen folytatjuk azt a hagyományt is, hogy a következő tanév elsőseinek biztosítjuk az iskolakezdéshez szükséges felszerelést. Így nem kérdés, hogy hamarosan újra visszatérünk Gesztre, ahol mindig nagyon kedves fogadtatásban és vendéglátásban van részünk.

FARSANG – 2023. FEBRUÁR

A 2022-es Karácsonyi ajándékunk keretein belül szerveztük meg a Farsangi ünnepségünket a gyermekotthonok részére. A mintegy 700 fős eseményre már a kihirdetésétől kezdve nagy volt az érdeklődés, ezért a tervezett 300 fős létszámot, jelentősen kibővítettük, annak érdekében, hogy minél több lelkes gyermek részt vehessen rajta. A február 4-én megvalósult örömünnepen úgy tűnt, hogy valóban indokolt és jó döntés volt a keretbővítés.

Az ország szinte összes gyermekvédelmi- és gyermekotthoni központjából érkeztek csoportok a budapesti Elevenpark Játszóházba, amely ez alkalommal csak az övék volt. Az izgatott gyerekeket a rengeteg játéklehetőség mellett, arcfestők, kézművesek és egy Teqball asztal is várta. A gyermekek és nevelőik az érkezés után gyorsan birtokba is vették a területet és percek alatt élénk gyerekzsivaj töltötte be a teret.

A nap egyik legjobban várt pillanata a jelmezverseny volt, amelyet nagy örömünkre, sokan komolyan vettek, így nehéz dolgunk volt az eredményhirdetésnél. A 10 nyertes mellett, külön díjaztuk azokat a kreatív csoportokat, akik összeöltöztek, illetve ahol a felnőttek is jelmezt öltöttek a gyerekekkel együtt.

Természetesen nincs Farsang fánk nélkül, ezért a hangulat fokozását a különböző ízű finomságokkal folytattuk. A gyerekek lelkesedése ellenére, szerencsére mindenki komolyabb sérülés nélkül hozzájutott a saját adagjához. A hazaút előtt pedig mindenki egy kis édességcsomagot is összekészíthetett magának, hogy mindenképpen édes élményekkel telve távozzon.

Bízunk benne, hogy a gyerekek egy valóban nem mindennapi élménnyel lettek gazdagabbak, amelynek az öröme még sokáig elkíséri őket!

KARÁCSONYI AJÁNDÉK – 2022. DECEMBER

Karácsonyi ajándék 2022

Alapítványunk minden évben igyekszik olyan karácsonyi ajándékkal meglepni a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekeket, amely nem csak az ünnepi időszakra szól. Az egyik fő célkitűzésünk, hogy valóban jól tudjunk segíteni az intézmények munkatársainak és ellátottjainak.

Nagy öröm volt számunkra, hogy az idei év folyamán lehetőségünk nyílt az ország összes gyermekotthoni- és gyermekvédelmi központjába személyesen ellátogatni. Ezeknek a közvetlen találkozásoknak, benyomásoknak a tapasztalatait is figyelembe vettük, mikor az idei ajándékunkat összeállítottuk.

Ez alkalommal úgy döntöttünk, hogy a karácsonyi adományunk során inkább az élményekre helyezzük a hangsúlyt, amelyek megszerzéséhez két különböző módon is hozzájárulunk. Tudjuk, hogy a Karácsony egy különösen sűrű időszak az intézményeknek, mivel a legtöbb adomány és felajánlott program is erre az időszakra koncentrálódik. Éppen ezért arra jutottunk, hogy a mi ajándékunk olyan legyen, amely akkor is felhasználható, amikor már nincs ünnep.

Ennek jegyében az egyik ajándékunk egy nagyszabású rendezvény lesz az ország egyik legnépszerűbb játszóházában az Elevenparkban, Budapesten. Az esemény különlegessége, hogy nem Karácsonykor tartjuk, hanem a farsangi időszakban. A “Farsang az új Karácsony” jegyében egy hamísitatlan farsangi ünnepséget szervezünk fánkkal, jelmezversennyel és nagyon sok vidámsággal. A rendezvényre több száz gyermeket várunk az ország minden részéről.

Emellett a másik ajándékunk is kifejezetten az élményekre koncentrál. Minden gyermekotthonnak belépőket ajándékoztunk olyan helyekre, amelyet a gyerekek szeretnek, úgy mint például állatkert, cirkusz, mozi, kalandpark, paintball, stb. Igyekeztünk figyelembe venni az intézmények földrajzi elhelyezkedését, ezért mind a 29 intézmény egyéni listát kapott a belépőkről, annak érdekében, hogy minél kevesebb kényelmetlenséggel járjon számukra a programra eljutni. Fontos szempont volt, hogy a kiosztott, több mint 1770 db jegyet a következő év folyamán lehet felhasználni, amikor esetleg nehezebben tudnának szabadidős programot biztosítani a gyermekeknek.

Bízunk benne, hogy mindkét lehetőséggel segítünk abban, hogy az állami gondozott gyermekeknek is igazán szép Karácsonyuk és élményekkel teli éve legyen jövőre!

 

 

 

EGÉSZ NAPOS KIRÁNDULÁS AZ AQUAWORLD ÉLMÉNYFÜRDŐBEN – 2022. SZEPTEMBER

Alapítványunk folyamatosan igyekszik olyan partneri kapcsolatokat kialakítani, amelyek által minél sokoldalúbban tudjuk támogatni az állami gondozott gyermekeket. Tisztában vagyunk vele, hogy a szabadidő eseménydús eltöltésének megszervezése komoly kihívásokat jelent az intézményeknek. Ebben szerettünk volna segítséget nyújtani az Aquaworld Élményfürdővel való közös együttműködésünkkel.

Ennek az együttműködésnek köszönhetően 5 vidéki intézménynek kínáltuk fel a lehetőséget, hogy egy egész napot eltölthetnek az Élményfürdőben. Minden intézmény részéről 10 gyermek és 2 kísérő vehetett részt a kiránduláson, amely során a belépők mellett, az egész napos ellátásukat is a Gattyán Alapítvány biztosította. 

Az Aquaworld tökéletes kikapcsolódást nyújt felnőttnek és a gyermeknek egyaránt, hiszen az összesen 4000 m2-es vízfelületen rengeteg élmény kínálkozik az odalátogatóknak. A trópusi hangulatú Angkor-romtemplom, a 17 bel- és kültéri élmény-, valamint úszómedence, a búvárkodás, a vízen járó labda, valamint 11 különleges csúszda garantálja a szórakozást minden korosztálynak.

Eddig négy megyéből (Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun) érkeztek csoportok a kirándulásra és a beszámolóik alapján úgy tűnik, hogy nem volt hiány az élményekben. Öröm volt olvasni a soraikat és látni a képeiket, hogy a gyerekek nagyon élvezték a programot és egy igazán vidám és felhőtlen napban volt részük.

Gyermekotthon látogatás - Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. augusztus

Gyermekotthon látogatás – Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. augusztus

Augusztus közepén ellátogattunk Zalaegerszegre is, a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ székhelyére. Igazán egyedi fogadtatásban volt részünk, mert a gyermekotthon kis lakói mellett, a helyi sajtó képviselői is jelen voltak a találkozón. Az óvodások egy nagyon kedves műsorral is készültek, amely során igazán ügyesen adták elő a mondókákat és dalokat. A szereplésük mellett, még saját kezűleg készített ajándékokkal is kedveskedtek nekünk. A vidám fogadtatás után pedig az intézmény vezetője megmutatta a Gyermekotthont, amely az elmúlt időszakban jelentősen megszépült. A 40 fő befogadására alkalmas intézményben jelenleg a legkisebbek élnek, a kisbabák ellátásával foglalkozó különleges csoport mellett, óvodás korú gyermekek töltik meg élettel az otthont. Az intézményvezető, az itt dolgozókkal együtt, sokat tesz azért, hogy a kicsik minél otthonosabb környezetben élhessenek. Az adományunkból is gyerekbútorokat kértek, hogy tovább szépítsék a csoportokat.

Az intézmény jelenleg 200 gyermekről gondoskodik ezért természetesen figyeltek arra, hogy minél több telephelyüknek jusson az adományból. Ennek megfelelően többek között a nagykanizsai, a letenyei, a zalaszentgróti, illetve a Lentiben található szakmai egységeik is részesültek az adományunkból. Láthatóan nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek minél otthonosabb és rendezettebb környezetben nevelkedhessenek, így a kért eszközök között szerepeltek gyerekbútorok, polcos szekrények, sarokkanapék, heverők, cipősszekrények, étkezőszékek, egy étkezőgarnitúra és egy gáztűzhely is. 

Az adományok átadásáról készült felvétel az alábbi linken megtekinthető:

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/08/butorokat-adomanyoztak-a-zalai-gyermekotthonoknak

 

Gyermekotthon látogatás - Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. augusztus

Gyermekotthon látogatás – Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. augusztus

Az augusztust a Pest Megyei Gyermekvédelmi központ látogatásával kezdtük, ahol a nagykőrösi lakásotthonokban élő fiatalokkal találkozhattunk. A nagykőrösi szakmai egységhez tartozik egy gyermekotthon, illetve egy-egy lakásotthon fiúk, illetve lányok részére. Ahogy a látogatás során megtudtuk, a két lakásotthon egy nagy udvaron belül található, érkezésünkkor épp az alapítványtól kapott kerti kiülőben töltötték közösen az időt. Az egység szakmai vezetője elmondta, hogy igyekeznek minél több programot kitalálni, hogy a fiatalok minél hasznosabban töltsék el a szabadidejüket különösen nyáron. A városban működtetnek egy speciális gyermekotthont is, amely 15 fiú befogadására alkalmas. Ott érthető módon a mindennapok valamivel több kihívást tartogatnak így a fiúk energiáinak a levezetéséhez igényeltek is néhány eszközt, úgymint boxzsákot, boxkesztyűket, illetve érzelmi intelligenciát fejlesztő játékokat.

A megyében egymástól viszonylag távol vannak a szakmai egységek és a telephelyek ennek ellenére szoros szakmai kapcsolatban és egységes szemléletben igyekeznek dolgozni. Az adományok összeállításánál mindenhol fontos szempont volt a szabadban töltött minőségi idő előmozdítása, hiszen átadásra került egy kerti sütő, egy medence, két rönkfa kerti bútor, egy sörpad garnitúra, több hatszemélyes kerti bútor szett, kerékpárok, kerti hinták, kosár-és focilabda és egy kosárlabda palánk is. Reméljük, hogy minden eszköz tartalmasabbá teszi a gyerekek szabadidejét és maximálisan kihasználják azokat.

Gyermekotthon látogatás - Cseppkő Gyermekotthoni Központ – 2022. július

Gyermekotthon látogatás – Cseppkő Gyermekotthoni Központ – 2022. július

Július végén sort kerítettünk a Cseppkő Gyermekotthoni Központ meglátogatására is, amely során átadtuk az adományainkat. A Rózsadomb tetején található központi épületük volt az egyik első olyan gyermekotthon az egész országban, amelyet már az építésekor, 1964-ben, erre a célra alakítottak ki. A hatalmas kerttel rendelkező intézmény területén a lakásotthoni csoportok mellett, 1989 óta az utógondozott fiatalok is egyedülálló körülmények között kezdhetik meg a felnőtt életüket. 8 különálló garzonlakás lett részükre kialakítva, ahol 24 éves korukig élhetnek amennyiben eleget tesznek a szükséges feltételeknek. 2016-ban tovább bővült az intézmény a békásmegyeri Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon integrációjával. A Cseppkő Gyermekotthoni Központ volt az életre hívója egy igazán különleges projektnek, a Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenynek, amelyet a gyermekvédelmi alap- és szakellátásban nevelkedő gyermekek, illetve utógondozásban nevelkedő fiatalok részére rendeznek meg. Immár több mint 10 éve szervezik meg a tehetségkutatót, ahol minden alkalommal nagy lelkesedéssel mutatják meg a tudásukat az ország gyermekotthonainak lakói.

Az intézményben emellett nagy figyelmet szentelnek arra, hogy a sport szeretetére neveljék és ösztönözzék a náluk élő gyerekeket, ezt tükrözte a kért adományok összetétele is. A különböző típusú labdák, hálók, ugrókötelek és foci minikapuk bizonyára gyakori használatban lesznek csak úgy, mint a szintén átadott társasjátékok, fejlesztő eszközök, függyőágyak. A gyerekek környezetét pedig sok új bútor és elektronikai eszköz teszi még szebbé és kényelmesebbé, mint például ágyak, asztalok, lámpák, étkezőszékek, polcok, függönyök, szőnyegek, étkészletek, mikrók és nyomtatók.

Gyermekotthon látogatás - József Attila Gyermekotthoni Központ – 2022. július

Gyermekotthon látogatás – József Attila Gyermekotthoni Központ – 2022. július

Adományainkkal a budapesti József Attila Gyermekotthoni Központba is megérkeztünk, bár igaz, hogy náluk az elmúlt időszakban egyébként is gyakran megfordultunk. A 18. kerületi Gyöngyvirág Gyermekotthonukban zajlott az Otthonkert projekt, amely során a hatalmas kertjüket igyekeztünk a permakultúra elveinek mentén megszépíteni. A közös munka során láttuk, hogy igen aktív közösségi élet zajlik náluk és igyekeznek minél több minőségi időtöltést biztosítani a gyerekek számára. Külön öröm számunkra, hogy a Teqball is egyre népszerűbb náluk. A Gyöngyvirág Gyermekotthonból több fiú is rendszeresen jár edzésekre, aminek meg is lett az eredménye hiszen az áprilisi Teqball Kupán dobogósok lettek.

A jelenlegi 1,5 millió forintos adományunkból leginkább a lakókörnyezetüket szerették volna szebbé tenni ezért szekrények, étkezőasztalok, székek és egy étkezőszett szerepelt a kéréseik között valamint néhány informatikai eszközzel is gazdagodtak így tabletek és fejhallgatók is átadásra kerültek.

Gyermekotthon látogatás - Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola – 2022. július

Gyermekotthon látogatás – Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola – 2022. július

A Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ gyermekeit is személyesen látogattuk meg, hogy átadhassuk az adományunkat. A csodás fekvésű Bakonyoszlopon, az Eszterházy György Gyermekotthonban került sor a látogatásra. A gyönyörű és hatalmas ősparkban fekvő kastély, egykor az Eszterházy család tulajdona volt. A Bakonyoszlopi Általános Iskola és Gyermekotthon 1943 óta működik oktatási és gyermekvédelmi intézményként. Ekkor egy alapítvány, amelyet két fővárosi polgár hozott létre megvásárolta a kastélyt, annak parkját és a környező földek egy részét, hogy árva leányok nevelésére, ellátására hasznosítsa. Eleinte árva leányok, majd egy váltással árva fiúk leltek itt otthonra. A következő évtizedekben az intézmény több célt is szolgált, volt idősebb fiúk otthona, üdülő majd 1973-tól leginkább fogyatékkal élőket helyeztek el itt. 1995-től érkeztek az első koedukált csoportok és ekkortól vált az intézmény széles korhatárúvá és többcélúvá.  A kastély kertjében működő Belső Iskola a kezdetektől azt a célt szolgálta, hogy az otthonban elhelyezett fogyatékkal élő gyermekek szakszerű oktatásban és speciális fejlesztésben részesüljenek. A Szakiskolai osztályok tanulói kertészeti és parkgondozói területeken szerezhetnek újabb ismereteket, ahol az elméleti tudást gyakorlatban is hasznosíthatják a kastély 2 hektáros kertjében.

Napjainkban 4 csoport működhet a kastélyban, amiből jelenleg 3 van nyitva és ahol szívélyesen körbe is vezettek bennünket az intézmény vezetői. Az intézmény igyekezett a kapott adomány összetételét úgy összeállítani, hogy minden egységük részesüljön belőle, valamint a fő szempont az volt, hogy a gyerekeket ösztönözzék arra, hogy minél több időt töltsenek a szabadban és minél jobban kiélvezzék a kert adta lehetőségeket és örömöket. Ennek fényében grillsütők, rollerek, focikapuk, kosárlabda palánk, napernyő, fészek- és fahinták, trambulin, piknik kerti asztal szettek és ping-pong asztalok kerültek átadásra. A mindennapi működésüket elősegítendő egy szárítógépet, négy laptopot, egy új televíziót és egy benzines fűnyírót is kapott az intézmény. Reméljük, hogy sok örömüket lelik az átadott tárgyakban és sok boldog pillanatban lesz részük a kerti játék vagy sütögetés közben!

Gyöngyvirág Gyermekotthon - Otthonkert program zárása-2022. július

Gyöngyvirág Gyermekotthon – Otthonkert program zárása-2022. július

A József Attila Gyermekotthoni Központ Gyöngyvirág Gyermekotthonában futó Otthonkert programunk a végéhez ért és ebből az alkalomból egy igazi ünnepi záróeseményt tartottunk. A projekt célja az volt, hogy a gyerekek mentális és testi egyensúlyát fejlesszük a természetben való foglalkozások segítségével. Az Életfa csapatával közösen, akik a permakultúrás kertművelés szakemberei, a gyermekotthon kertjét olyan módon szerettük volna megújítani, hogy az hosszú távon önfenntartóvá és termelővé váljon. A tavaly októberben indult program során összesen 12 alkalommal tartottunk foglalkozást, ahol mindig a kertépítés egy újabb  fázisa került megvalósításra. A hónapok folyamán kialakult egy nagyjából állandó csapat a gyerekek közül, akik hatékonyan és lelkesen vettek részt a kert megújításában. Az utolsó alkalmat szerettük volna egy közös ünnepé varázsolni, amelyet természetesen a megújított kertben tartunk és az otthon összes lakója részt vett rajta.

Szerencsére az idő is kedvezett a terveknek, ezért már reggeltől készült az ebéd a bográcsban. A gyerekek egy része ebből is kivette a részét és a konyhai előkészületekben is lelkesen segített. Ezután jutott idő közös játékokra, néhány növény ültetésére és egy fotómontázs elkészítésére is, amelyet emlékként őrizhetnek. A szabadban készült finom ebéd elfogyasztása után, a lelkes kis kertész csapat megkapta jól megérdemelt jutalmát a hónapokon át tartó aktív részvételükért. A gyerekek és kísérőik az Alapítvány és az Aquaworld Resort (link beszúrása!) közös felajánlásának köszönhetően egy egész napot tölthetnek el az élményfürdőben, ahol a fürdőzés mellett az egész napi ellátásukat is biztosítjuk.

Reméljük, hogy a projektnek köszönhetően sikerült közelebb hoznunk a gyerekeket a természethez. Az élmények mellett, hasznos tudással lettek gazdagabbak és együttműködésre ösztönözte őket a közös munka, a közös cél elérése.  A jövőben is figyelemmel kísérjük a kertjük gondozását és igyekszünk segíteni, hogy a lelkesedésük és tiszteletük megmaradjon az őket körülvevő környezet iránt!

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - SOMOGY MEGYEI ii: RÁKÓCZI FERENC GYERMEKOTTHON - 2022. JÚLIUS

Gyermekotthon látogatás – Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon – 2022. július

Július elején ellátogattunk az igazán idilli környezetben fekvő II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthonba is.  Fonyódon, a Balaton partján álló intézményben élő gyerekek a tó közvetlen közelében nevelkedhetnek, ezáltal bizonyára sok különleges pillanattal gazdagodva. A gyerekotthont öt épület alkotja, amelyekben összesen 40 férőhellyel rendelkeznek. 4 csoportban 3-18 éves korú, míg 1 csoportban utógondozói ellátásban részesülő fiatalok élnek. Nyaranta egyébként szívesen látnak más gyermekotthonból érkező csoportokat is, csereüdülésekre.

Az intézmény története hosszú múltra tekint vissza. 1843-ban József nádor felgyógyulásának tiszteletére megnyitotta kapuit a róla elnevezett Josephinum fiúárvaház Pesten. Csaknem száz év múlva, 1925-ben felépült az akkor már József-árvaház néven működő intézmény nyári üdülőhelye Alsóbélatelepen. Szolgált átmenetileg hadikórházként is 1944-ben, majd egy évvel később visszanyerte eredeti funkcióját. 1949. október 15-én Nemes Lipót és Fazekas Anna hatására a gyermekotthoni hálózatot bővítették és létre hozták Alsóbélatelepen a nevelőotthont.

Az azóta is töretlenül működő gyermekotthonban a kikapcsolódás mellett a hétköznapok praktikumára is gondoltunk az adományok összeállításánál. A kapott eszközök között volt egy komplett audioendszer, két mikrofon szett, egy négyszemélyes sátor, nyolc laptop, több mikrohullámú sütő, vízforraló, konyhagépek, mágneses táblák és egy flipchart tábla is.

 

 

GYERMEKOTTHON LÁTOGTÁS - SOMOGY MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT - 2022. JÚLIUS

Gyermekotthon látogatás – Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. július

Somogy megyei utazásunk alkalmával ellátogattunk a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központba is hiszen ebben a megyében két intézmény is részesült az egyenként másfél millió forintos adományunkból. Kaposvári szakmai egységükben, a Nyár utcai Gyermek- és Utógondozó Otthonban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek energiáit minél hasznosabban kössék le ezért kiemelt figyelmet kapnak náluk a zenei- és a sportfoglalkozások. A közös zenélésnek nagy hagyománya van náluk, a gyerekek és a felnőttek is lelkesen vesznek részt a gyakorlásban és esetenként még fellépéseket is vállalnak helyi rendezvényeken.

Adományunkkal is ezt a célt szerettük volna erősíteni ezért átadásra került többek között, egy gitárszett, egy dobfelszerelés, egy szintetizátor, egy keverőpult, egy Bluetooth hangszóró és különböző fa hangszerek. Megnézhettünk néhány videót is a fellépéseikről, amelyek után biztosak vagyunk benne, hogy nagyon jó helyre kerültek ezek az eszközök és gyakorta használatban lesznek.
Ezeken kívül a sportolási lehetőségeik bővítésére is gondoltunk így több sporteszközt is átadtunk számukra úgy, mint húzódzkodót, boxzsákot, boxkesztyűket, súlyzó szettet, csocsóasztalt, ping-pong szettet és 5db biciklit. Elmesélték, hogy gyakran járnak különböző kirándulásokra, például biciklitúrákra ezért nagyon örültek, hogy ezentúl még többen vehetnek majd részt ezeken a programokon. A csocsóasztal népszerűsége pedig nem is kérdés, mert rögtön el is kezdték a fiúk összeszerelni.

Egy igazán kellemes délutánt tölthettünk náluk, ahol nagyon figyelmes vendéglátásban volt részünk. Látható volt, hogy itt is egy olyan szakmai csapat dolgozik, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat, hogy az ellátásukra bízott gyerekeknek minél többet tudjanak segíteni.  Szeretettel igyekeznek őket motiválni és lelkesen vesznek részt a közös programokban, legyen szó főzőversenyről, tehetségkutatóról vagy akár egy konyhakert létrehozásáról.

Együttműködés - Minden Gyermek Egyenlő Alapítvány – 2022. június

Együttműködés – Minden Gyermek Egyenlő Alapítvány – 2022. június

Magyarországon ma minden 10. újszülött gyermek megy úgy haza a kórházból, hogy születése után otthon nem várja apuka! Ez évente 10.000 újszülött gyermeket érint hazánkban. Alapítványunk ezúttal a várandósan, vagy szülés után magára hagyott Édesanyákat és újszülött gyermekeiket támogatja az életkezdéshez nélkülözhetetle kelengye csomagokkal.

Adományainkat a MINDEN GYERMEK EGYENLŐ ALAPÍTVÁNYON keresztül juttattuk el a rászorulóknak.
Adományainkat a MINDEN GYERMEK EGYENLŐ ALAPÍTVÁNYON keresztül juttattuk el a rászorulóknak. Szervezetük az ország egyik legnagyobb online családi közösségeként, a több mint 15 éve működő és 300.000 tagot számláló babamamatudakozo.hu közösségeként, 2019 óta segíti a várandósan magára hagyott Édesanyákat Magyarországon. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott most a Gattyán Alapítvány és többek közt pelenkát, popsitörlőt, bébiételeket és rengeteg babaruhát szállítottunk el az Alapítvány esztergomi raktárába, hogy onnan eljuttassák a várandósan magára hagyott Édesanyák megsegítésére.

A biztonságos életkezdés minden gyermek alapszükséglete, ezért nagy örömmel járultunk hozzá a magyar magára hagyott Édesanyák mellett az Ukrajnából menekülni kényszerült anyák megsegítéséhez is, hogy együtt támogassuk a Minden Gyermek Egyenlő Alapítvány küldetését.

Gyermekotthon látogatás - Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ Különleges Gyermekotthona – 2022. június

Gyermekotthon látogatás – Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ Különleges Gyermekotthona – 2022. június

 

A Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ  békéscsabai  szociális  intézményegysége vegyes profilú intézményként többféle ellátási forma megszervezését biztosítja. Az intézményvezető jóvoltából a Különleges Gyermekotthon látogatása mellett betekintést nyerhettünk az integrált intézmény összes szegmensébe. Rendkívül kedvesen körbevezetett minket, hogy megismertesse velünk az intézmény által fenntartott összes ellátási területet.

Az intézmény mintegy 40 éve működik és fogadja az értelmi és halmozottan sérült, tartós ellátásra szoruló önellátásra képtelen, vagy csak részben képes fogyatékossággal élő személyeket, akiknek teljeskörű ellátást nyújt. Betekinthettünk az intézmény különböző osztályaira így találkoztunk súlyosan-halmozottan sérült fekvő, vagy kerekesszékes lakókkal, önállóan járni tudó középsúlyos és súlyos értelmi sérült fiúkkal/férfiakkal, valamint a másik osztályon hasonló helyzetű lányokkal/nőkkel és 18 éven felüli  értelmileg enyhe fokban akadályozott  fiatalokkal is.

A rehabilitációs intézményi részlegen az önálló életvezetési képességek kialakítását, illetve helyreállítását szolgáló ellátás történik. Cselekvőképes és cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló, önállóan közlekedő, rehabilitációra alkalmas fiatalokat lát el. A részlegen szociális segítő közreműködésével fejlesztő foglalkoztatásban munkát vállalva folytatnak életvitelt a lakók, akik napközben kertészkednek, a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt értékesítik, lakástextilt szőnek, valamint környezetük szépítésére, dekorálására rengetegféle különböző kézműves foglalkozáson vesznek részt.

Ezek után áttértünk az intézmény Különleges Gyermekotthonába, amely különleges szükségletű kiskorúak ellátását biztosítja és átadtuk az adományainkat, amelyekben a megyén belül több gyermekotthon és lakásotthon is részesült. Adományunk ezúttal főként bútorokat tartalmazott, több kanapét, étkezőszetteket, hálószoba berendezéseket, valamint fürdőszobaszekrényeket. Emellett porszívó, több kerékpár és több TV is átadásra került.

Gyermekotthon látogatás - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. június

Gyermekotthon látogatás – Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. június

Látogatásunk alkalmával az intézmény székhelyét a Gyermekváros utcai központot látogattuk meg ahol több lakásotthonból érkező gyermekkel és nevelőikkel találkozhattunk. Látogatásunk elején rögtön egy rövid nosztalgiázásba cseppentünk ugyanis több gyermek is részt vett az Alapítvány által 2020-ban megrendezett Normafa nyári táborban, így felemlegettük a közös élményeket. Ezután meghallgattuk a verseket, amelyekkel a gyermekek meglepetésből készültek számunkra majd az intézmény vezetőjével is hosszasan elbeszélgettünk az intézmény helyzetéről és a helyi viszonyokról és a jövőbeni terveikről. Elmondása szerint nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek rendszeres testmozgására és az egészséges életmódra való nevelésre. Fontosnak tartják a mindennapi sportolást a gyerekek játék- és mozgásigényének levezetéséhez, az általános mozgáskoordinációjuk javításához mindemellett a sport általi közösségépítés is hasznos hozadéka a testedzésnek.

Ezt a törekvését az igényelt adományok teljes mértékben igazolják hiszen 13db kerékpárt adtunk át a gyerekek nagy örömére, amelynek a nyári szünetben biztosan nagy hasznát fogják venni a szolnoki és a környékbeli lakásotthonokban és utógondozói otthonokban. Emellett átadásra kerül még ugyanennyi tablet is, amelyeket pedig főként a különleges és speciális gyermekotthonokban élők fognak használni.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - FŐVÁROSI SZTEHLO GÁBOR GYERMEKOTTHON ÉS FOGYATÉKOSOKAT BEFOGADÓ GYERMEKOTTHON - 2022. JÚNIUS

Gyermekotthon látogatás – Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon – 2022. június

Ellátogattunk a Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok központjába is, hogy átadjuk nekik az adományainkat. Az igazán patinás épületben működik a különleges gyermekotthonuk, ahol a csecsemők és az óvodások élnek, így a kicsikkel való találkozás külön öröm volt számunkra. Az intézményvezető és az otthon vezetője lelkesen meséltek nekünk a mindennapi munkájukról és az ezzel járó kihívásokról is. Az adományokat igyekeztek úgy összeválogatni, hogy a gyerekeknek és a dolgozóknak is segítség legyen. Mivel minden korosztály megtalálható a tagintézményeikben, ezért többek között váladékszívó készülék, különböző sporteszközök, ágyneműk, bútorok és hűtőszekrények kerültek átadásra. Emellett tabletekkel, irodai eszközökkel, SSD kártyákkal és külső merevlemezekkel is hozzájárulhattunk a még hatékonyabb munkavégzéshez.

Az intézmény régóta biztosít otthont a fogyatékkal élőknek is, rájuk gondolva, speciális, erős székeket kértek az alapítványunktól. Az intézmény nemrég egy gyermekotthonok közötti tanulmányi versenyt is rendezett, amelyen több budapesti otthon gyermekei vettek részt nagy lelkesedéssel. Az igazgatóasszony elmondta, hogy nagyon jó hangulatban telt a verseny, amelyet a gyerekek és a közreműködő felnőttek is élveztek, ezért ebből a jövőben szeretnének hagyományt teremteni. A versenyen az első helyezett csapat tableteket nyert, amelyet szintén az alapítványunk ajánlott fel.

 

                                                                                                             

ALFÖLD UTCAI BEFOGADÓ OTTHON LÁTOGATÁS - ORSZÁGOS GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT, FŐVÁROSI TERÜLETI GYERKMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT - 2022. JÚNIUS

Alföldi utcai befogadó otthon látogatás – Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat,
Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat

A jelenlegi adományozási és otthonlátogatási programsorozatunkban az összes Megyei és Fővárosi Gyermekotthoni Központ bevonásra került, így mintegy 30 intézményt látogattunk meg, találkoztunk a gyermekekkel és nevelőkkel egyaránt.

Az Alföldi utcai befogadó otthonnal már évek óta kapcsolatban vagyunk és többször juttatunk el adományt az ott élő gyermekek számára. Időközben az intézmény szervezeti átalakításon esett át mivel 2021. július 1. napjával létrejött a főváros és 19 megye területi gyermekvédelmi szakszolgálatának egységes gyermekvédelmi intézménye, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ). A szétválás legfőbb oka, hogy az OGYSZ létrejöttével megvalósuljon a gyermekek otthont nyújtó ellátásoktól független képviselete, amelynek legfőbb célja, hogy növeljék az állam gondjaira bízott gyermekek esélyegyenlőségét.

Tekintettel a korábbi kapcsolatra – a Gyermekotthoni Központok mellett – ezúttal rendhagyó módon a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézménye is bekerült, pontosabban bent maradt, a támogatottak körébe. Természetesen az adomány itt is jól jött hiszen befogadó otthonaikban éves szinten közel ezer gyermek fordul meg krízisellátottként, illetve ideiglenes elhelyezettként. A befogadó otthonokba azok a gyermekek és kamaszok kerülnek, akik valamilyen krízishelyzet miatt, rendszerint átmenetileg, nem élhetnek családjukkal. A befogadó otthonokban a gyermekek addig tartózkodnak, míg kiderül, hogy haza mehetnek-e amennyiben az otthoni körülmények megváltoznak, vagy nevelőszülőhöz, vagy teljes körű ellátást biztosító gyermekotthonba kerülnek.

Adományunk összetétele ezúttal is nagyon színesre sikeredett és tartalmazott többek között sokféle készségfejlesztő játékot és eszközt, hintaágyakat, foteleket, csocsóasztalt, mosogatógépet és több smart televíziót is.

 

 

 

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - BÁCS-KISKUN MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT - 2022. JÚNIUS

Gyermekotthon látogatás –Bács-Kiskun Megyei Gyermekvédelmi Központ

Kecskeméti látogatásunk alkalmával a kecskeméti és a környékbeli gyerekotthonokból és lakásotthonokból egyaránt érkeztek gyerekek a központba, hogy újra találkozhassunk és hogy átvegyék az adományokat. A megyei gyermekvédelmi központ által működtetett gyermekotthonokban és lakásotthonokban élő kiskorúak és fiatal felnőttek között került szétosztásra az Alapítvány összes adománya, azaz a Faragó Béla I. és II. számú Szakmai Egységekben Kecskeméten és környékén, a Bajai Szakmai Egységben, a Dunavecsei Szakmai Egységben és a Kecskeméti Gyermekotthonban.

A fiatalok a korábbi Teqball asztal adományunkat is nagy örömmel fogadták, a sporteszközt rendszeresen használják az Alapítvány által dedikált helyi edzőjükkel, valamint a helyi egyesület edzésein is részt vesznek, emellett az első GA Teqball kupán is megmérettették magukat. Ezúttal az adományok tartalmát ők állíthatták össze, amely tartalmazott többek között bútorokat és kanapékat, mosógépet, több televíziót, projektort vetítővászonnal, laptopokat, valamint egy Xbox játékkonzolt játékokkal.

Az intézményvezetők elmondása szerint a megyében a gyermekotthoni, lakásotthoni elhelyezésre is egyre nagyobb igény mutatkozik a gyermekek személyiségállapotából, bekerülési életkorukból és a nevelőszülői hálózatok túlterheltségéből adódóan. A nevelőszülői családokban a jogszabályi előírások alapján a 12 éven aluli kiskorúak, az állapotos kiskorúak és a gyermekükkel együttesen elhelyezett ellátottak elhelyezésének kell megvalósulnia. Több alapítványi és egyházi szolgáltató is részt vesz az otthont nyújtó ellátás biztosításában. Nevelőszülői hálózattal az állami fenntartású megyei gyermekvédelmi szakellátás nem rendelkezik, ezt a gondozási formát 2011. december 1. óta egyházi fenntartó biztosítja, legnagyobb számban a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózata. Továbbá az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa és további, főként egyházi fenntartású kisebb szolgáltatók is részt vesznek a feladat ellátásban. 

 

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI DR. WALTNER KÁROLY OTTHON, I-ES SZÁMÚ LAKÁSOTTHON - 2022. JÚNIUS

Gyermekotthon látogatás – Csongrád-Csanád Megye Dr. Waltner Károly Otthon

A Dr. Waltner Károly Otthon egy integrált intézmény, melyet szociális és gyermekvédelmi egységek alkotnak. Az Otthon alaptevékenysége, hogy teljes körű ellátást biztosítson az önmagukat ellátni nem, vagy csak korlátozott mértékben tudó értelmileg akadályozott gyermekeknek és felnőtteknek. 

Alapítványunk a gyermekvédelmi feladatokat ellátó egységgel ápol most már több éves kapcsolatot és juttat el adományokat részükre, így ezúttal is a makói gyermekotthonukat látogattuk meg. A lakásotthon azaz családi ház, Makó város központjától nem messze egy csendes lakótelepi övezetben helyezkedik el. Látogatásunk alkalmával az intézményvezető helyettes, az otthon vezető és néhány gyermek várt bennünket és vették át az adományt, amely főként praktikus háztartási eszközöket tartalmazott úgy, mint takarítógép, színes nyomtató, levegő fertőtlenítő, konyhai robotgépek, étkező bútor, de emellett a gyermekek kényelméről és szórakozási lehetőségeiről sem feledkeztünk meg így, hintaágyak és egy kerti medence is átadásra került.

A nevelők elmondása szerint a Covid helyzet alatt bevezetett online oktatás megsegítésére 2020-ban küldött laptopok „életmentő” eszközök voltak, amelyek a mai napig segítik az ott élő gyermekek oktatását. Ezt kiegészítve ezúttal is több laptopot adományoztunk részükre, hogy minden gyermek számára biztosítani tudják az oktatási anyagok elérésének lehetőségét.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI GYEREMEKVÉDELMI KÖZPONT OROSZLÁNYI ÉS KÖMLŐDI GYERMEKOTTHONA - 2022. JÚNIUS

Gyermekotthon látogatás – Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Központ Oroszlányi és Kömlődi Gyermekotthona – 2022. június

Komárom-Esztergom Megyei látogatásunk alkalmával két gyermekotthonba is ellátogattunk, hogy személyesen adjuk át adományainkat a gyerekeknek. Először az Oroszlányi Gyermekotthon lakóit leptük meg és adtuk át az ajándékokat, amelyek tartalmaztak többek között babzsák foteleket, okostelefonokat, hangfalakat, mikrofont és egy projektort vetítővászonnal. Ezeken túl még különböző bútorokat, műszaki cikkeket és számítástechnikai eszközöket is átadtunk, amelyeket a környékbeli lakásotthonaikban fognak használni.

A gyerekek és az intézményvezető rendkívül kedvesen fogadott bennünket, az egyik kis növendék még egy dallal is készül, amelyet bátran előadott nekünk. Miután a bizonyítványaikról és a továbbtanulási terveikről is beszélgettünk az intézményvezető kíséretében elindultunk egy másik telephelyükre, ahol a gyerekek és a gondozóik már vártak bennünket egy közös bográcsozással, mivel ők egy 10 személyes kerti sütőt kaptak az Alapítványtól.

Kömlőd Tatabányától 15 km-re található, mintegy 1000 lakosú kis település, ahol a nevelők elmondása szerint a helyi közösséggel nagyon jó a kapcsolatuk, az itt élők elfogadják a gondozottak másságát mivel gyermekotthonuk a gyógypedagógiai ellátásra szoruló, sajátos nevelési igényű gyermekek számára biztosít otthont nyújtó ellátást. Értelmileg akadályozott, különleges szükségletű gyermekek és utógondozói ellátásban részesülő fiatalok élnek itt 3 – 24 éves korig.

Egy nagyon kellemes és tartalmas délutánt töltöttünk el a gyerekekkel, akik bemutatták a családias  otthonaikat, szobáikat, valamint a kerti játékaikat is. Szemmel látható volt, hogy a nevelők törekednek arra, hogy a gondozásukra bízott gyermekek minél kiegyensúlyozottabb, tartalmasabb és teljesebb életet élhessenek és családias, szeretetteljes nevelést kapjanak.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - NÓGRÁD MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT, VADVIRÁG LAKÁSOTTHON - 2022. JÚNIUS

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - PILIS GYERMEKOTTHON, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ ISKOLA - 2022. JÚNIUS

Gyermekotthon látogatás – Pilisi Gyermekotthon – 2022. június

Ezúttal a megye egyik legrégebbi kastélyába látogattunk el, a műemléki Beleznay-Nyáry kastélyba, amely az intézmény gyermekotthonának ad helyet. A kastély egy U-alakú, barokk stílusú kastély, amely a Mária Terézia kori barokk kastélyépítészet egyik kiemelkedő példája. Mint megtudtuk 1710-ben egy itáliai mester építette az itteni földesúr, Beleznay János megrendelésére.

 

Az intézményvezető egyből be is invitált bennünket az épület egyik kultikus termébe – amelynek mennyezetét egy korabeli freskó is díszítette – és amely  attól különleges, hogy a hagyomány szerint itt írta Kármán József a Fanni hagyományai c. kultúrtörténeti jelentőségű regényét ugyanis a 19. század második felében a kastély haladó gondolkodású költők, írók, politikusok, arisztokraták szellemi találkozóhelye volt. Gyakran vendégeskedett itt Mailáth György országbíró, gróf Andrássy György, Nyáry Pál Pest megye alispánja, Jósika Miklós és Petőfi Sándor is. Egészen 1945-ig a Nyáry család tulajdona volt a kastély majd a háború után államosították és 1948. júniusában kezdte meg működését, kezdetben leányotthonként majd gyermekotthonként. A mai napig ekképpen funkcionál az épület kiegészítve saját óvodával, általános iskolával, speciális szakiskolával és készségfejlesztő iskolával, amely a sajátos nevelési igényű és különleges szükségletű gyermekeket látja el. Emellett napközi otthont is működtetnek, feladatuk az ideiglenes és tartós nevelésre utalt különleges szükségletű gyermekek és ép intellektusú testvéreik gyermekotthoni ellátása, valamint utógondozása.

 

 

Érdekességként még azt is megtudtuk, hogy a Nyáry család kriptája is az birtok területén helyezkedik el, de a koporsókat 1944-ben az oroszok eltüntették, ugyanis ekkor a kastély orosz katonai kórház volt és a meghalt katonákat a temetés előtt a kriptában gyűjtötték össze. Ennek értelmében a kastély kertjében vannak eltemetve azok az orosz katonák is, akik a pilisi és a környék csatáiban estek el.

 

A történelmi visszatekintés után a gyerekek itt is körbe vezettek minket és boldogan mutatták be az otthonaikat és az egész gyönyörű birtokot.

Valamint természetesen átadásra kerültek az adományaink is, amelyek nagyrészt műszaki eszközöket tartalmaztak, úgy mint több szárítógép, hűtő, telefonok valamint különböző bútorokkal is megörvendeztettük a gyerekeket, hogy még otthonosabbá és kényelmesebbé tegyük az egyébként is szépen rendben tartott és kellemes hangulatú lakhelyüket.

 

 

 

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - HAJDÚ BIHAR MEGYEI GYERMEKOTTHONI KÖZPONT - KOMÁDI ÉS HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI OTTHONAI - 2022. JÚNIUS

Gyermekotthon látogatás – Hajdú-Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ – Komádi és Hajdúböszörményi otthonai – 2022. június

A megyében két gyermekotthont is meglátogattunk. Az egyik a Komádiban lévő 48 férőhelyes gyermekotthon a másik pedig a hajdúböszörményi  különleges lakásotthonok, amelyek otthononként 8-8 gyermek ellátását biztosítják.

Komádiban a gyermekek már nagyon vártak és készségesen segítettek az adományok behordásában és kibontásában. Ők leginkább sporteszközöket igényeltek, amelyek többek között tartalmaztak ping-pong asztalt, darts gépet, játékasztalt, léghoki asztalt, pókerasztalt, csocsó asztalt és rengeteg más kiegészítő sporteszközt, valamint társasjátékokat, amelyek biztosan maximálisan ki lesznek használva a nyár folyamán.

Második állomásunk a hajdúböszörményi különleges gyermekotthon, ahol a lakók nagy meglepetésünkre egy táncos előadással fogadtak bennünket, ami után a gyerekek kézen fogva vezettek körbe bennünket a Tűzvirág, a Vadrózsa és a Futrinka fantázianévre hallgató lakásotthonaikban, amelyek rendkívül családias hangulatot árasztottak. A lakások csodálatosan felújított és nagyon szépen rendben tartott szobákból, közösségi terekből álltak telis-tele a gyerekek és nevelőik által készített dekorációs elemekkel. A füvesített udvaron – a szépen rendben tartott virágoskertek mellett – kerti játékok és homokozó biztosítják a szabadidő hasznos eltöltését. Ezúttal többek között ennek fejlesztéséhez járultunk hozzá a kerti házikó és a medence szett adományozásával, de ezeken kívül sok egyéb más játékkal és készségfejlesztő eszközzel is megleptük őket. Bár érezhetően a gyerekek jobban örültek a mi látogatásunknak és annak, hogy egy rövidke délutánt eltöltöttük velük az otthonaikban. 

Látogatásunk alkalmával bemutatták, hogy ezekben a lakásotthoni egységekben a gyermekek és fiatalok számára miként biztosítanak korszerű otthont, teret adva a család mintáját közelítő nevelésnek és a teljes körű ellátás magasabb szintű megvalósulásának. Az ide kerülő gyermekeket az egyéni habitus figyelembevételével vannak elhelyezve valamelyik lakásotthonban, amelyik leginkább elősegíti a szocializációjukat, reszocializációjukat. Láthatóan az otthonok maximálisan alkalmasak a gyerekek nyugodt életterének kialakítására, családi otthonhoz hasonlóan berendezett, otthonos és biztonságos környezetet nyújtanak a nevelésbe vett gyógypedagógiai ellátásra szoruló, sajátos nevelési igényű és értelmileg akadályozott, különleges szükségletű gyermekek számára. Oktatásuk a mellettünk elhelyezkedő általános iskolában történik, ahol biztosítják számukra a szükségletüknek megfelelő képzést.

Ezúton is köszönjük az élményt és hogy egy rövidke betekintést nyerhettünk az otthonaik életébe.

ADOMÁNY EGY UKRAJNAI MENEKÜLTTÁBORNAK- DEBRECEN-ERDŐSPUSZTA – 2022. MÁJUS

Adomány egy ukrajnai menekülttábornak – Debrecen-Erdőspuszta – 2022. május

 

Az orosz-ukrán háború egyik legfontosabb aspektusa, az a humanitárius krízis, amit a harcok magukkal hoznak – nem csak a háború áldozatául eső civil áldozatok tekintetében, hanem az országból menekülő tömegek szempontjából is.

Napról-napra nehezebb a gyerekek és a családok sorsa mivel senki sincs biztonságban. 2022. február 24-e óta több millió gyermek kényszerült otthona elhagyására és szintén több millió gyermek él Ukrajnában belső menekültként. Az összecsapások súlyosbodásával a menekültek száma és a vészhelyzeti segítségre szorulók aránya is folyamatosan növekedik.

Az orosz-ukrán háború által kialakult menekült krízisre reagálva a Dorkász Szolgálat Alapítvány több területen is segélyezési akciót indított és megnyitotta a Dorkász Befogadóközpont kapuit a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerült családok számára, ahol erdőspusztai táborában többszáz menekültet tudnak fogadni. A Dorkász nem csak szállást és ételt biztosít nekik, de a lelki gondozásukban is segít valamint, hogy az ide érkező menekültek mielőbb munkát találhassanak. Érkeznek ide kárpátaljai magyar és ukrán menekültek is, de van, aki Ukrajna belső részéről, Kijev mellől jött. Főként családok és gyerekek érkeznek, akiknek az oktatásukról és a sportolási lehetőségeikről is igyekeznek gondoskodni.

Ennek érdekében Alapítványunk a gyerekek körében is méltán népszerű Teqball asztal mellett egy mintegy egymillió forint értékű sportcsomag összeállítást adott át, amely tartalmazott többek között ping-pong asztalt, szinte az összes labdajátékokhoz szükséges  sporteszközt, illetve még egy trambulint is. Az átadás során megismerkedhettünk rengeteg gyermekkel, akik kitörő örömmel fogadtak mindent és a játékok kipróbálása során egy tartalmas délelőttöt töltöttünk el.

 

 

 

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - TOLNA MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT - 2022.MÁJUS

Gyermekotthon látogatás – Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. május

Szekszárdi látogatásunk remek hangulatban telt köszönhetően az intézményvezetőnek, aki rendkívül szívélyesen fogadott bennünket majd hosszan elbeszélgettünk a gyermekvédelemben szerezett tapasztalatokról, amelyben természetesen ő dominált az évtizedes gyermekvédelemben eltöltött múltjával.

A Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ négy egymástól különálló és működő szakmai egységből áll, melyek a megye 9 településén helyezkednek el és körülbelül 140 gyermek teljes ellátásáról gondoskodnak. Elmondásuk szerint a Gyermekvédelmi Központ fő és alapvető gondolata az, hogy „a gyermek kell, hogy a központban legyen”. Minden hozzájuk bekerülő gyermeknek megpróbálják megteremteni a lehető legelfogadóbb, biztonságosabb és családiasabb környezetet. Hitvallásuk szerint a Gyermekvédelmi Központban szolgálatot teljesíteni nem munka, hanem hivatás. Az itt dolgozó gyermekvédelmi szakemberek mind elkötelezettek abban, hogy a lehető legjobb tudásuk szerint lássanak el minden hozzájuk bekerülő, segítségre szoruló gyermeket, szeretettel állnak hozzájuk és támogatják, hogy normális testi, lelki és szellemi fejlődésen mehessen keresztül, azalatt az idő alatt, amíg náluk nevelkednek.

Támogatást ők is – sok más intézményhez hasonlóan – az informatikai eszközparkjuk fejlesztésében kértek, így az adomány elsősorban komplett asztali számítógépeket, laptopokat, nyomtatókat, hálózati switchek és operációs rendszerek tartalmazott, aminek nagy hasznát fogják venni a gyerekek és nevelők egyaránt.

Bízunk benne, hogy hamarosan újra eleget tehetünk kedves invitálásuknak és újra meglátogathatjuk őket valamelyik telephelyükön.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS - KOSSUTH LAJOS GYERMEKOTTHONI KÖZPONT ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA - 2022. MÁJUS

Gyermekotthon látogatás – Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola – 2022. május

Gyermekotthoni Központjuk a 2016. évi integráció után a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, és a Pest Megyei Kirendeltség fenntartása alatt biztosít otthont nyújtó ellátást az ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermekeknek, akiket nem nevelőszülőnél helyeztek el, illetve biztosít utógondozói ellátást fiatal felnőtt számára is. Az integráció következményeként több telephellyel bővült az intézmény, amelynek profilja speciális/kettős szükségletű növendékeknek is nyújt ellátást.

A közelmúltban az intézmény alapvető személyi, pedagógiai-módszertani, valamit infrastrukturális megújításba kezdett. Tantermek, tornaterem, a lakóegységek nagy része és a sportpálya újult meg a Központ székhelyintézménye, a kelenföldi Menyecske utca 16. alatti Gyermekotthon és Belső iskola épületében. Viszont további sürgős fejlesztésekre lenne szükségük leginkább  – a digitális oktatás miatt különösképpen is – az informatikai eszközök fejlesztésében, amelyben láthatóan is nagy lemaradásban vannak. Mind az eszközpark, mind a hálózati kiépítettség tekintetében komoly feladatok várnának rájuk.

Az Alapítvány kollégái jól ismerik a terepet, amelyen a nevelők nap mint nap dolgoznak és helytállnak, így támogató segítségnyújtásukat a realitásra tudjuk alapozni, ennek értelmében ezúttal több vadonatúj asztali géppel és laptoppal örvendeztettük meg a gyerekeket és nevelőiket egyaránt. Valamint a szórakozásukról és a kényelmükről sem feledkeztünk meg így csocsóasztal, babzsákok, hintaágyak, szőnyegek, párnák és egyéb dekorációs tárgyak is átadásra kerültek.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – KAFFKA MARGIT UTÓGONDOTÓ ÉS GYERMEKOTTHONI KÖZPONT – 2022. MÁJUS

Gyermekotthon látogatás – Kaffka Margit Utógondozó és Gyermekotthoni Központ – 2022. május

Otthonlátogatásunk során ezúttal a Kaffka Margit Utógondozó és Gyermekotthoni Központ Acsády Ignác utcai intézményében jártunk. Az épületet 1918-ban Erzsébet hadiárva Leányotthon néven, Csetei báró Herczog Mór Lipót adományából, az Országos Gyermekvédő Liga létesítette. Ettől kezdve folyamatosan ifjúsági otthonként, majd gyermekotthonként működött és mindezt az épületben, Herczog Mór Lipót emlékre kiállított emléktábla őrzi.

Támogatásként szintén az informatikai eszközök fejlesztésében kértek segítséget, amelyben elmondásuk szerint nagy lemaradásban vannak. Az eszközparkjuk bővítése érdekében komplett asztali gépeket és laptopokat adtunk át a látogatásunk alkalmával.

A laptopok az utógondozottak között kerülnek szétosztásra belső pályáztatás útján. Kiváltképp azok között, akik a felsőoktatásban végzik tanulmányaikat, illetve azok, akik részt vesznek az ART-RAVALÓ projektben, amely egy szociális-művészeti projekt hátrányos helyzetű, illetve gyermekvédelemben nevelkedett fiatal felnőttek számára. Az asztali gépek pedig az intézményi tanulószoba infrastrukturális fejlesztéséhez járul hozzá megkönnyítve ezzel a gyermekek és fiatal felnőttek oktatásban való részvételét és felzárkóztatását.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – BOKRÉTA LAKÁSOTTHONI, GYERMEKOTTHONI KÖZPONT ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA – 2022. MÁJUS

Gyermekotthon látogatás – Bokréta Gyermekotthoni Központ – 2022. május


Gyermeknap alkalmából meghívást kaptunk a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola bicskei telephelyén tartandó gyermeknapra.


A meseszép környezetben található otthon gyereknyüzsgéstől volt hangos. Légvár, kürtöskalács, sportjátékok és megannyi program szórakoztatta a gyerekeket ezen a gyönyörű nyári napon. A programok színesebbé tételére Alapítványunk szervezett egy Teqball bemutatót is, ami szerencsére odavonzotta a gyerekeket és aktívan részt vettek a Teq sportok kipróbálásában.


Természetesen a sportág nem volt idegen számukra, hiszen saját Teqball asztallal rendelkeznek és korábban részt vettek az I. Gyermekotthonok Közötti Teqball kupán is, amely Budapesten került megrendezésre néhány héttel ezelőtt.

Az otthonban lakó gyerekek sportolási lehetőségeinek bővítése mellett a Gattyán Alapítvány nagy hangsúlyt fektet az oktatásuk, és ezen belül az ehhez szükséges eszközök biztosítására is – amelyekben folyamatosan hiányt szenvednek az intézmények – ezzel megkönnyítve a gyerekek és nevelők oktatásban való részvételét, illetve hatékonyságának növelését. Ennek érdekében laptopokat, pendrive-okat és okostelefonokat adományoztunk az intézménynek.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – BARANYA MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT, PÉCSI GYERMEKOTTHON ÉS UTÓGONDOZÓI OTTHON – 2022. MÁJUS

Gyermekotthon látogatás – Pécsi Gyermekotthon és Utógondozói Otthon – 2022. május


A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Pécsi Gyermekotthonában jártunk, ahol rendkívül kedves gyermekekkel, fiatal felnőttekkel és nevelőkkel találkozhattunk a történelmi Pécs belvárosában elhelyezkedő intézményben. A gyerekek szívélyesen fogadtak és körbevezettek minket az otthonukban, csoportjaikban, szobáikban, így betekintést nyerhettünk a hétköznapjaikba.

A Gyermekotthon épülete középkori eredetű. Török mecsettől kezdve, katolikus kápolnáig, kádárműhelyig és lánynevelő intézetig sok minden működött benne. A Gyermekotthon 1961 óta működik itt, de az épületet azóta többször is átépítették. Az épület zegzugosságának előnye, hogy nincs két egyforma lakóegység, vagyis az uniformizáltság egyhangúsága nem érzékelhető. Az egyes lakóegységek viszonylag jól elszeparáltak, ugyanakkor a közösségi terek jellege nagyon családias és egyben hangulatos.

A Gyermekotthon a gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosítja az ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermekek számára az otthont nyújtó ellátást, valamint a fiatal felnőttek utógondozói ellátását. Az utógondozás célja, hogy elősegítse a gyermek, illetve a fiatal felnőtt családi környezetbe való visszailleszkedését, önálló életének megkezdését. Ezeken túl, az itt dolgozók legfontosabb célja, hogy a gondozásuk alatt élő gyermekeket hozzásegítsék a nevelés során a boldogság átéléséhez és a mindennapi élet örömeinek megéléséhez. Adományainkkal ehhez kívántunk hozzájárulni így a gyerekek számára sok-sok szórakoztató és szabadidős, a nevelők részére pedig rengeteg praktikus és hasznos ajándékkal készültünk. Adományunk többek között tartalmazott laptopokat, tableteket, webkamerát, hangszórókat, nyomtatót és egyéb irodai eszközöket, amelyek főként az oktatásban jelentenek majd nagy segítséget a nevelőknek és a gyermekeknek, de a praktikumokról sem feledkeztünk meg, így vittünk etetőszéket, babakocsit és porszívót is egyaránt. Az otthon egy meglehetősen nagy közös udvarral rendelkezik, ahol a már meglévő Teqball asztal mellé vittünk edzőpadot, futópadot, ping-pong asztalt, trambulin és kerti homokozót is, hogy minden korosztály megtalálja a számára legkedvesebb sportot. A diavetítővel, társasjátékokkal, könyvekkel és a játékkonzollal pedig a beltéri foglalkozásokat kívántuk színesebbé tenni.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT, MÁTÉSZALKAI GYERKEMOTTHON – 2022. MÁJUS

Otthon látogatás – Mátészalka – 2022. május

 

Ezúttal Mátészalkára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központba vezetett az utunk, ahol az ott élő gyerekek 10db új Samsung okostévét vehettek birtokba és ezen kívül még néhány kisebb számítástechnikai kiegészítőt is átadtunk, amelyek inkább a nevelők hétköznapjait könnyítik majd meg. Az intézmény vezetőjével már rég óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk így öröm volt számunkra, hogy újra személyesen látogattuk meg őket. Mátészalkán az utóbbi években több szakmai egységük is szépen megújult, amelyre a gyerekek is igyekeznek vigyázni. Biztos, hogy a tévék is jó helyen lesznek náluk és reméljük, hogy a csoportok életéhez vidám, közös filmnézésekkel járulhatunk hozzá.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT, MISKOLCI GYERMEKOTTHON - 2022. MÁJUS

Otthon látogatás – Miskolci gyermekotthon – 2022. május.


Ezúttal a keleti országrészbe utaztunk, hogy személyesen adhassuk át adományunkat Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központnak, akik 20db mini hifit kaptak ajándékba. Az intézmény vezetője elmondta, az a tapasztalatuk, hogy a gyerekek ösztönösen kapcsolódnak minden zenével kapcsolatos tevékenységhez, amelyben láthatóan nagy örömüket lelik. Ezért is esett a választásuk ezekre a termékekre, amelyekből minden szakmai egységük egyformán részesül, hogy a gyerekek energiáit minél több zenei programmal kössék le, amely egyben a közösséget is fejleszti.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – BOLYAI FARKAS GYERMEKOTTHONI KÖZPONT – 2022. MÁJUS

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT, MÉNFŐCSANAKI FEJLESZTŐHÁZ  - 2022. ÁPRILIS

Otthon látogatás – Ménfőcsanaki fejlesztőház – 2022. április

Ezúttal a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központhoz tartozó ménfőcsanaki fejlesztőházát látogattuk meg amelyben Alapítványunk jóvoltából egy gyerekeknek szánt sószobát hoztunk létre, ahol a kicsik játék közben gyógyulhatnak és erősíthetik az immunrendszerüket.

Ezúttal a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központhoz tartozó ménfőcsanaki fejlesztőházát látogattuk meg amelyben Alapítványunk jóvoltából egy gyerekeknek szánt sószobát hoztunk létre, ahol a kicsik játék közben gyógyulhatnak és erősíthetik az immunrendszerüket.

A só tisztítja a tüdőt és a hörgőket, emellett látványos fejlődést eredményez az allergiától vagy asztmától szenvedő gyerekeknél is. Rendszeres látogatásával jól kezelhető a szénanátha, a légcsőhurut, az arcüreggyulladás, a fülgyulladás és hangszálgyulladás és a hörghurut is. Kutatások szerint a sószoba segít a hiperaktív gyerekeknek is: enyhülhetnek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek a koncentrációs és alvászavarok továbbá kiváló stresszoldó, és relaxáló hatással is bír.

A sószobában eltöltött idő alatt és azt követően is számos jótékony élettani hatás tapasztalható. Ezek a hatások elsősorban a Himalája sónak köszönhetőek, amiből a sószoba fala épült, valamint a benne lévő sóhomokozó, a sólámpák és egy speciális ionizátor folyamatosan sópárát juttat a levegőbe. Ennek köszönhetően a sószoba levegője por- és ingermentes, erősen antiallergén és antibakteriális hatású.

Célunk egy olyan sószoba kialakítása volt, ahol a gyerekek jól érezhetik magukat és közben gyógyulhatnak és erősíthetik az immunrendszerüket.

GYERMEKOTTHON LÁTOGATÁS – HEVES MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT, MÓNOSBÉLI GYERMEKOTTHON – 2022. ÁPRILIS

Mónosbéli látogatásunk alkalmával 15db vadonatúj smart televízióval leptük meg a gyerekeket, amelyek a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ irányítása alá tartozó gyermekotthonok és lakásotthonok között kerül szétosztásra.


Egy kellemes beszélgetés keretein belül röviden megismerkedhettünk az intézmény szervezeti felépítésével, a szakmai programokkal és nevelési tevékenységünkkel. Találkoztunk gyerekekkel és nevelőkkel egyaránt így egy rövidke bepillantást nyerhettünk a nevelésünkre bízott gyermekek és fiatalok életétébe, szabadidős tevékenységükbe, aminek köszönhetően egy objektív képet kaphattunk munkájukról, bemutatva sikereinket és nehézségeinket is.


Nagy meglepetésünkre az otthonban lakó tehetséges gyerekek készültek számunkra egy előadással is, ami egyben nagyon megható és megindító volt.

UKRAJNAI SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNY – 2022. MÁRCIUS

Ukrajnai segélyszállítmány – 2022. március

Az ország egy emberként fogott össze az ukrajnai menekültek ügyében. Megsegítésükhöz természetesen a Gattyán Alapítvány is több millió forinttal hozzájárult.

Szervezetünk ezúttal a határ túloldalán maradó, illetve a háború miatt oda érkező, akut segítségre szoruló kárpátaljai gyerekeket támogatja. Miután a térség képviselőivel felvettük a kapcsolatot tájékoztattak bennünket az ott élő gyerekek szükségleteiről. Jelen adományunkkal három kárpátaljai óvodát támogatunk, Drahiv, Zabrid és Zolotariv nagyközségekben, valamint egy szolyvai gyermekotthont, egy Técső kerületi kórházat és végül egy bustyaházi egészségközpont gyermekekre szakosodott osztályát.

A segélyszállítmányok legnagyobb arányban tartósélelmiszereket tartalmaztak, valamint gyógyszereket, higiéniai és gyermekápolási cikkeket, de emellett figyelembe vettük a gyermekek egyéni igényeit is és rengeteg játékot, színes takarókat és ágyneműt is tartalmazott a segélyszállítmány, amelyet megbízott logisztikai partnerünk közvetlenül juttatott el a határon túli intézményekhez.

Ezen felül az Alapítvány a nagy segélyszervezetek támogatását sem hagyta figyelmen kívül. A Nemzetközi Teqball Szövetséggel összefogva újabb több millió forint értékű gyorssegélyt ajánlottunk fel, amelyet a Magyar Vöröskereszt juttatott el a rászorulóknak.

NAGYCSALÁDOSOK TÁMOGATÁSA – 2021. DECEMBER

Amellett, hogy Alapítványunk fő fókuszában az állami gondoskodásban élő, hátrányos helyzetű gyermekek támogatása áll ezentúl igyekszünk, hogy a család, mint közösség, az élet és a nagycsaládosok is részesülhessenek adományainkból. Fontosnak tartjuk, hogy a családban élő gyerekek minél kevésbé érezzék a családokat szorongató szociális gondokat hiszen az egyre nehezedő élet a falusi szülők számára nem sok pénzügyi mozgásteret enged. Ennek enyhítésére tartós élelmiszerek és egyéb játékok adományozásával szerettünk volna némi terhet levenni a szülők válláról a karácsonyi időszakban.

Egy Tolna megyei kisközségben, Gerjenen jártunk, ahol három rászoruló családot látogattunk meg és adtunk át ajándékokat, amelyet nagy szeretettel fogadtak a gyermekek és szülők egyaránt.

KARÁCSONYI ADOMÁNYOZÁS – 2021. DECEMBER

A Gattyán Alapítvány idén karácsonykor is igyekezett mosolyt csalni a gyermekek és az áldozatos munkát végző nevelőik arcára egyaránt. Országszerte közel 5000 gyermek részesül a mintegy 50 millió forint értékű adományból, amellyel biztosak vagyunk benne, hogy szebbé tesszük és megkönnyítjük a gyermekotthonokban élők mindennapjait.

Ezúttal meglehetősen rendhagyó módon ajándékozzuk meg a gyermekotthoni központokat olyan formában, hogy a felajánlott pénzösszeg felhasználásáról az intézményvezetők, nevelők és a gyermekek közösen dönthetik el, hogy mi kerüljön a fa alá. Az ajándékigények felvétele után az Alapítvány be is szerzi azokat és mielőbb eljuttatja az otthon lakói számára.

Az Alapítvány kollégái személyesen látogattak el minden intézménybe országszerte, hogy a felajánlott összeget jelképesen is átadjuk az intézmények vezetőinek.

KARÁCSONYI AJÁNDÉKOZÁS – 2020. DECEMBER

A Gattyán Alapítvány idén is, több mint 100 gyermekotthon részére állított össze karácsonyi ajándékcsomagot, és a gyermekek mellett az áldozatos munkát végző nevelőkről sem feledkeztünk meg. A legnagyobb és igazán szívből jövő ajándék az, amelynek elkészítésében mi magunk is részt veszünk, éppen ezért gondosan kiválogatott és kollégáink által csomagolt ajándékokat állítottunk össze, mintegy 3000 gyermeknek.

SOS GYERMEKFALVAK TÁMOGATÁS – 2020. MÁJUS

SOS Gyermekfalvak támogatás – 2020. május

2020 tavaszán az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa élelmiszer gyűjtést kezdeményezett. Az akcióhoz a Gattyán Alapítvány is jelentős pénzadománnyal hozzájárult. Megtisztelő, hogy egy ilyen nagy múltú szervezetnek segíthettünk.

ÉLELMISZERADOMÁNY 2020. ÁPRILIS

Élelmiszer adomány – 2020. április

Ezúttal Alapítványunk több mint 100 gyermekotthonnak – 35 Pest megyei és 69 vidéki intézménynek – adományozott prémium minőségű száraz élelmet mintegy 20 millió forint értékben.

MILLIPOP KARÁCSONY – 2019 DECEMBER

Millipop Karácsony – 2019. december

A 2019-es karácsonyi rendezvényt a Millipop Játszóházban tartottuk, ahol közel 400 kisgyermeknek kedveskedtünk. A gyerekek nagyon élvezték a helyszín adta változatos programokat, amelyet a nap végén a Mikulás érkezése és ajándékosztás még jobban színesített, még emlékezetesebbé tett.

AQUAPARK NAGY CSOBBANÁS – 2019. JÚLIUS

Aquapark Nagy csobbanás – 2019. július

Ezen a forró nyári napon mintegy 300 gyermeket láttunk vendégül, akik az ország több pontjáról, különböző gyermekotthonokból érkeztek a Mogyoródi Aquarénába. Az élményparkban a gyerekek egy teljes napon keresztül élvezhették a másfél kilométer hosszú csúszdapályákat, medencéket, valamint emellett Teqball versennyel, személyre szóló ajándékokkal és finom ételekkel fogadtuk őket, színesítettük a programot.

IL BACIO KARÁCSONYI JÓTÉKONYSÁGI RENDEZVÉNY – 2018. DECEMBER

Il Bacio Karácsony – Jótékonysági Esemény- 2018. december

A karácsonyi jótékonysági rendezvényünknek az Andrássy úti Il Bacio di Stile épület adott helyszínt, ahova mintegy 300 kisgyermek érkezett az ország különböző pontjairól. Az egésznapos változatos programok mellett bűvészműsorral, gyerekzenekarral és finom falatokkal fogadtuk az otthonokból érkező vendégeinket, valamint a délutáni órákban ellátogatott hozzánk a Mikulás is, aki szuper ajándékcsomagokkal lepte meg a gyerekeket. A tárgyi ajándékokon felül az eseményen résztvevő gyermekotthonokat, illetve az Ökumenikus Segélyszervezetet is nagyobb összegű pénzadománnyal segítettük, hogy ezáltal még szebbé varázsoljuk számukra az ünnepeket.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK