Képzések gyermekotthoni dolgozóknak – 2023. október 19.
Függőségek és prevenció

Október közepén került sor az ötödik képzési napunkra, amely egyben az idei utolsó alkalom is volt. A végére maradt az egyik legnehezebb téma, hiszen a nap folyamán a „Függőségek és prevenció” területét jártuk körbe. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek sajnos még nagyobb veszélyben vannak a különböző addikciókkal és visszaélésekkel szemben, mint a családban élő kortársaik. Ennek okait, illetve a megelőzés lehetőségeit is érintették az előadások.

Az első előadást a Szexuális edukáció témájában Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány alapítója, kiváló gyermekjogi szakember tartotta. Ahogy tőle megszokhattuk egy nagyon naprakész és széleskörű rálátást kaphattunk az adott témára, a probléma különböző aspektusait megvizsgálva.

A második előadás során a függőségek pszichológiai hátterét ismerhettük meg alaposabban Dr. Koronczai Beatrix, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológiai Tanszékének a vezetőjének köszönhetően. A lélektani alapok mellett, az előadás második felében a problémás internet és közösségi média használat került a fókuszba.

A délutánt a drogprevenció témájával zártuk, a szerhasználat és a megelőzés lehetséges útjait is érintve. A területen 20 éve dolgozó szakember, Dombrádi Zita az INDIT Közalapítvány Füge Deviancia Prevenciós Központjának a vezetője interaktívan és sok kérdést felvetve ösztönözte közös gondolkodásra a jelenlévő gyermekotthoni munkatársakat.

A visszajelzések alapján határozottan úgy tűnik, hogy ezekkel a témákkal is szeretnének még többet foglalkozni a gyermekvédelmi szakemberek, hiszen a mindennapi munkájuk során abszolút jelenlévő problémákról van szó. Reméljük, hogy mindegyik előadásból tudtak hasznos ismereteket, tudást meríteni.

Ezúton is köszönjük minden gyermekotthoni munkatársnak az érdeklődést, aki részt vett bármelyik képzésünkön. Bízunk benne, hogy a jövőben is számíthatunk a nyitottságukra és az együttműködésükre a szakmai ismeretek bővítésében, amelyben igyekszünk segítséget nyújtani.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK