Gyermekotthon látogatás – Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola – 2022. május

Gyermekotthoni Központjuk a 2016. évi integráció után a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, és a Pest Megyei Kirendeltség fenntartása alatt biztosít otthont nyújtó ellátást az ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermekeknek, akiket nem nevelőszülőnél helyeztek el, illetve biztosít utógondozói ellátást fiatal felnőtt számára is. Az integráció következményeként több telephellyel bővült az intézmény, amelynek profilja speciális/kettős szükségletű növendékeknek is nyújt ellátást.

A közelmúltban az intézmény alapvető személyi, pedagógiai-módszertani, valamit infrastrukturális megújításba kezdett. Tantermek, tornaterem, a lakóegységek nagy része és a sportpálya újult meg a Központ székhelyintézménye, a kelenföldi Menyecske utca 16. alatti Gyermekotthon és Belső iskola épületében. Viszont további sürgős fejlesztésekre lenne szükségük leginkább  – a digitális oktatás miatt különösképpen is – az informatikai eszközök fejlesztésében, amelyben láthatóan is nagy lemaradásban vannak. Mind az eszközpark, mind a hálózati kiépítettség tekintetében komoly feladatok várnának rájuk.

Az Alapítvány kollégái jól ismerik a terepet, amelyen a nevelők nap mint nap dolgoznak és helytállnak, így támogató segítségnyújtásukat a realitásra tudjuk alapozni, ennek értelmében ezúttal több vadonatúj asztali géppel és laptoppal örvendeztettük meg a gyerekeket és nevelőiket egyaránt. Valamint a szórakozásukról és a kényelmükről sem feledkeztünk meg így csocsóasztal, babzsákok, hintaágyak, szőnyegek, párnák és egyéb dekorációs tárgyak is átadásra kerültek.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK