Képzések gyermekotthoni dolgozóknak – 2024. március 5.
A gyermek, mint egy család része

Tavaly indítottuk el az ingyenes szakmai képzéseinket a gyermekotthoni munkatársaknak, amelyre 2023-ban öt alkalommal került sor. A visszajelzések azt mutatták, hogy egy valóban hiánypótló lehetőségnek bizonyult ez a képzés sorozat, amelyre szívesen jöttek a gyermekvédelemi szakellátásban dolgozók.

Ennek nyomán úgy döntöttünk, hogy idén is folytatjuk ezt a programunkat. Az első alkalmat március elejére szerveztük, amely során „A gyermek, mint egy család része” témakört jártuk körbe részletesen.

Nagy örömünkre ismét az előadóink között üdvözölhettük L. Ritók Nórát, az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjét, aki a hátrányos helyzetű gyermekek és családok komplex életkörülményeiről tartott egy erőteljes előadást. Nóra több, mint 20 éve foglalkozik a mélyszegénységben élő családokkal, ezért reális tapasztalatokkal tudta bemutatni azt a közeget, ahonnan a szakellátásba kerülő gyerekek nagy része származik.

A második előadás témája a családgondozás volt, a mindennapi gyakorlat aspektusából. Mester Nikolett Budapesten, a 8. kerület Gyermekjóléti Központjának az esetmenedzsere, így konkrét esetek példáján keresztül tudta szemléltetni a munkájukat.

Az ebéd után következett a szakmai képzéseink állandó előadója, Dr. Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány alapítója. Előadásában a vér szerinti szülőkkel való kapcsolattartás összetett és sokszor nehézségekkel terhelt viszonyát világította meg, minden szereplő oldaláról. A prezentációja nyomán nemcsak a szülők jobb megértéséhez kerülhettek közelebb a résztvevők, hanem az esetleges jobb együttműködési lehetőségekhez is.

A nap utolsó előadója Dr. Makara Mihály volt, aki a főorvosi munkája mellett, saját egyesületében a gyermekek egészséges lelkivilágáért dolgozik. Makara Doktor Úr saját és nemzetközi tanulmányokra alapozva mutatta be a gyermekkori pozitív és negatív élmények élethosszig tartó hatásait. Előadásának témája érezhetően nagyon aktuális volt a résztvevők számára, hiszen a gyermekotthonban nevelkedő gyermekeken ők is naponta tapasztalhatják a Doktor Úr által ábrázolt, sajnos leginkább negatív hatások következményeit.

Nagy örömünkre már ezen az első képzésen több, mint 80 gyermekotthoni munkatárs vett részt, közel 20 különböző intézményből. Bízunk benne, hogy a következő alkalmakon is ilyen sok lelkes és érdeklődő szakemberrel találkozhatunk!