Képzések gyermekotthoni dolgozóknak – 2024. április 25. Gyermekjogok másképpen-Szökések és jogsértések kezelése

Az idei második képzésünkre április végén került sor, amikor a szökéseket, a gyermekjogokat és az azok ellen elkövetett jogsértéseket jártuk körbe több aspektusból.

A képzést Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány alapítója, gyermekjogi szakember nyitotta meg. Előadásában a gyermekjogok félreértelmezésén keresztül kaptunk egy teljesebb képet a gyermekotthonokban előforduló gyakorlati helyzetekről. Mi az, amihez a gyermeknek valóban joga van, és mi az, amire nem hivatkozhat. A témát igen részletesen mutatta be, a gyermek és az érte felelős felnőttek szempontjait is figyelembe véve.

A nap második előadásában a hivatalos eljárásokat ismerhették meg a gyermekotthoni munkatársak, illetve, hogy milyen eszközök vannak az ő kezükben a jogsértések esetén. Baranyiné Fodor Zsuzsanna, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának képviseletében többek között hasznos információkat adott arról, hogy mi történik a Rendőrség részéről, ha beérkezik a körözés az elszökött fiatalról. Emellett a gyermekeket veszélyeztető egyéb körülményekről is szót ejtett, csakúgy mint a hivatalos szervekkel való hatékony együttműködésről. Előadása végén több olyan jógyakorlat is szóba került, amely a gyermekotthonok rendelkezésére állhat a Rendőrséggel való közös munkában, annak érdekében, hogy a gyerekek felé irányuló veszélyhelyzeteket csökkentsék.

Az ezt követő prezentáció pedig nagyon jó folytatása volt a már megkezdett témának, hiszen a szökések mögött meghúzódó lélektani háttérről kaphattunk képet. Kiss Gabriella, pszichológus, aki egyben a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese, egy igen átfogó prezentációban vezette végig a gyermekek döntéseit, viselkedését a szökésekkel kapcsolatban. A jobb megértés és magyarázatok mellett, az előadásában a segítő, megelőző gyakorlatokra is kitért.

Az ebédszünet után még egy előadás következett. B. Aczél Anna, pszichológus, kutató, tanár, aki hosszú évekig volt a Rákospalotai Javítóintézet igazgatója, így a fiatalok szökését, jogsértéseit illetően igencsak jártas. Gazdag szakmai tapasztalata olyan emberséggel társul, amelynek köszönhetően egy igazán élvezetes előadást tudott tartani még erről a nehéz témáról is. Előadásában nagyon sok, életből vett példán keresztül világította meg a szökések sokoldalú jelenségét.

Szerencsére az az idei tendencia most is folytatódott, hogy teltházas volt a képzés. Reméljük, hogy a résztvevők ismét hasznos tudással gazdagodtak és a következő alkalmon is ilyen szép számban lesznek jelen az érdeklődő gyermekotthoni munkatársak!

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK