Gyermekotthon látogatás – Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ

A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményeiben élő gyermekeket egy rendhagyó helyszínen sikerült meglátogatnunk augusztus közepén. Az intézmény vezetősége még korábban úgy döntött, hogy az Alapítványunk által felajánlott adományt inkább élményekre szeretné felhasználni, mint eszközökre. Ahogy elmondták, tapasztalataik alapján a hagyományos pedagógia módszereivel sok esetben nem tudnak segíteni a rájuk bízott gyermekeknek. Úgy látják, hogy az élménypedagógia módszereivel sokkal több pozitív hatást érhetnek el, több sikerélményhez tudják juttatni a fiatalokat, ezért is gondoltak egy élménytábor megszervezésére, ahol a gyerekek élményekkel gazdagodhatnak, illetve a személyiségük is fejlődhet.

Ennek megfelelően esett a választásuk az Élményakadémia Közhasznú Egyesületre, akikkel már több alkalommal együttműködtek és ezúttal is őket kértük fel, hogy 20 fő részére egy 5 napos tábor programját megszervezzék és lebonyolítsák, amelyet Alapítványunk finanszírozott. A tábor helyszínéül egy nagyon szép és békés erdei környezetet választottak Bakonyszentlászlón, ahol mi is találkoztunk a táborozókkal, akik az intézmény 4 különböző szakmai egységéből érkeztek. A tábor fő célkitűzései között szerepelt, hogy a fiatalok az élményeken keresztül megtapasztalják a saját erőforrásaikat, illetve hogy ők is értékes tagjai a közösségüknek és a társadalomnak.

Mindezek eléréséhez, a táborban dolgozó szakemberek olyan változatos élménypedagógiai és tapasztalati tanulásos eszközöket alkalmaztak, mint például kültéri játékok; problémamegoldó feladatok; csoportos témafeldolgozások; tánc, zene és színház improvizációs feladatok; magaskötél elemek. A látogatásunkkor alkalmunk nyílt az egyik ilyen csoportos foglalkozásba bekapcsolódni és örömmel láttuk, hogy a gyerekek aktívan és nyitottan vesznek részt a programokban. Bízunk benne, hogy a táborral egy maradandó élményhez sikerült hozzájárulnunk, amelynek a tapasztalatai a jövőben is a segítségükre lesznek.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK