Gattyán Alapítvány Rekreációs és Szakmai Konferencia – Budapest, 2023. november 6-8.

November elején immár második alkalommal rendeztük meg a Rekreációs és Szakmai Konferenciánkat a gyermekotthonokban dolgozó szakemberek részére. Az esemény megszervezését életre hívó céljaink továbbra is változatlanok voltak: olyan eseményt biztosítsunk számukra, amely során kikapcsolódhatnak, néhány napra maguk mögött tudhatják a munkájukkal járó nehézségeket és eközben olyan szakmai programokon vehetnek részt, amelyek hasznosak lehetnek nekik a terepen.

A kikapcsolódáshoz szükséges kereteket most is a Docler Holding cégcsoport tulajdonában álló Normafa Club House biztosította. A hotel exkluzív környezete a visszajelzések alapján minden résztvevő tetszését elnyerte és örömmel élvezték ki a rendelkezésükre álló szolgáltatásokat.

A résztvevők az ország különböző pontjairól érkeztek, a közel 90 fő összesen 25 gyermekvédelmi- és gyermekotthoni központból került kiválasztásra. Az intézmények vezetőit természetesen megkértük, hogy ne ugyanazokat a munkatársukat delegálják, mint tavaly. Ezzel nyilvánvalóan azt szeretnénk, hogy a konferencia adta élményekben minél több gyermekotthoni munkatárs részesüljön.

Bár a vendégek az ország eltérő részein dolgoznak, viszont a szakellátás rendszerében vannak olyan sajátosságok, amelyek a földrajzi lokációtól teljesen függetlenek és mindenhol nehézséget okoznak. A szakmai program összeállításánál igyekeztünk néhány ilyen problémára fókuszálni, ennek jegyében a tanulási nehézségek, a társadalmi integráció, illetve a szexuális edukáció voltak az előadások fő témái. Nagy örömünkre olyan szakemberek vállalták el a felkérésünket az egyes témákban, akik az adott terület elismert kiválóságai.
L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és vezetője „A családgondozás és a közösségfejlesztés lehetőségei a hátrányos helyzetű gyerekeknél” című előadásával nyitotta meg a konferencia szakmai programját. Az Igazgyöngy Alapítvány több mint 20 éves munkájának köszönhetően Nóra olyan gazdag és reális ismeretanyaggal rendelkezik az adott területtel kapcsolatban, amely kétségkívül használható információkkal bővítette a résztvevők tudását. Emellett nagyon jó alapot adott az őt követő előadónak, Dr. Gulyás Klárának, aki a szegregáció és kirekesztettség témakörét mutatta be a magyar iskolarendszerben, illetve az ezzel kapcsolatos kitörési lehetőségeket. Klára, aki a Sárospataki Református Teológiai Akadémia oktatója, emellett a Tokaj-Hegyalja Egyetem óraadója, illetve több, a romák tanulási integrációjáért tevékenykedő szervezet együttműködő partnere, egy nagyobb kutatás eredményei alapján osztotta meg a tapasztalatait a gyermekotthonok munkatársaival. Az első nap zárásaként Dr. Gyarmathy Éva, egyetemi tanár; klinikai és neveléslélektani szakpszichológus előadását hallgathatták meg a szakemberek. A megismerő és fejlesztő környezet bemutatását célzó prezentáció a megértés mellett, egy átfogó képet adott a problémákról, illetve a gyakorlatban használható megoldási lehetőségekről is. A hosszú figyelmet igénylő első nap fáradalmait az esti wellness során pihenhették ki a résztvevők, ahol végre kötetlenül is megismerkedhettek egymással az ugyanazon a területen dolgozó szakemberek.

A második nap fő fókusza a szexuális edukáció témájára került, kifejezetten a szakellátásban élő fiatalok helyzetét figyelembe véve. Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány alapítója, gyerekjogi szakember már több alkalommal tartott előadást a gyermekotthoni munkatársaknak a különböző rendezvényeinken. Ezúttal is vitathatatlan felkészültséggel és releváns tudással mutatta be az adott témát, hasznos ismeretekkel gazdagítva a hallgatóságot. Az előadása után a résztvevők három 30 fős workshop során mélyíthették el a tudásukat a témával kapcsolatban. A workshopokat Gyurkó Szilvia mellett, a SzexEd pszichológusokból álló csapata tartotta meg, így mindenki részletesebben is foglalkozhatott a kérdéskörrel.
A szakmai tudásbővítést kicsit megszakítva, ismét alkalmuk nyílt a vendégeknek egy hosszabb feltöltődésre a wellness részlegen, ahol akár a jógát vagy a meditációt is kipróbálhatták.
Ezután még egy előadás következett, Dr. Rácz Andrea az ELTE TÁTK Szociális Munka Tanszékének az oktatója a gyermekvédelmi innovációkat és a szolgáltatásfókuszú fejlesztéseket ismertette. Az önmagába záródó gyermekvédelem ellensúlyozásaként több megoldási, nyitási lehetőséggel is találkozhattak így a gyermekotthoni munkatársak.
A nap végén következett az egész rendezvény egyik legjobban várt eseménye, a Gattyán Alapítvány Kiváló Gyermekvédelmi Dolgozó Díjának az átadása. A 100 000 Forint pénzjutalommal járó elismerésünket ezúttal is 5 kiváló szakember kapta meg, akiket az intézményvezetőik terjesztettek fel a díjra. A megható percekben bővelkedő díjkiosztás után, pedig egy közös ünneplés következett az éjszakába nyúló bulival.

Az utolsó napot pedig ismét egy szakmai kerekasztallal zártuk, ahol éltünk annak a lehetőségével, hogy egyszerre ilyen sok gyermekotthoni munkatárs van egy helyen. A jó gyakorlatok megosztása mellett, kötetlenül és közösen gondolkodva vitathattunk meg több szakmai kérdést is.

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is ilyen sokan részt tudtak venni a konferenciánkon, amellyel – a visszajelzések alapján – sikerült elérnünk a célunkat. Reméljük, hogy a 3 nap alatt megszerzett tudás és élmények még sokáig feltöltik a résztvevőket és az ott kapott energiát a munkájuk során is használni tudják!

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK