Gattyán Alapítvány Rekreációs és Szakmai Konferencia – Budapest, 2022. november 21-23.

A Gattyán Alapítvány idén első alkalommal rendezte meg a Rekreációs és Szakmai konferenciáját, kifejezetten a gyermekvédelemben dolgozók számára.

Az Alapítvány évek óta elkötelezett támogatója az állami gondozott gyermekeknek, nagy hangsúlyt helyezve arra, hogy az életük minél több területén támogatni tudja a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalokat.

Az Alapítvány munkatársai az idén adományaikkal ellátogattak az összes megyei és budapesti gyermekvédelmi- és gyermekotthoni központba. Köszönhetően ezeknek a személyes látogatásoknak és a vezetőkkel történt beszélgetéseknek, egy igen átfogó képet sikerült kapniuk a rendszerről. Az ország különböző pontjain található intézmények életében igen sok közös pont van, ezek közül is talán az egyik legfontosabb a rendszerben dolgozó felnőttek helyzete. A gyermekotthonok munkatársainak egy nagyon nehéz terepen kell minden nap helyt állniuk, egy olyan közegben, amely mind mentálisan, mind fizikálisan igen megterhelő.

Bár nyilvánvalóan indokolt, hogy az adományok kapcsán elsősorban a rendszerben nevelkedő gyermekeken van a fókusz, de nem lehet elfelejteni, hogy az ő állapotukat nagyban meghatározza a velük foglalkozó felnőttek helyzete. A Gattyán Alapítvány ezúttal kifejezetten az intézményekben dolgozó elhivatott munkatársakat szerette volna segíteni egy olyan egyedülálló feltöltődési lehetőséggel, amely egyszerre szolgálja a pihenésüket és a szakmai fejlődésüket.

Ennek jegyében 2022. november 21-23. között megrendezésre került Rekrációs és Szakmai Konferencián összesen 28 gyermekvédelmi intézményből 90 munkatárs vett részt. A szakmai programok összeállításánál fontos szempont volt, hogy a résztvevők olyan tudással gazdagodjanak, amely segítheti a munkájukat a mindennapokban. Olyan foglalkozásokon bővíthették az ismereteiket, mint a szupervízió, az ADHD&SNI előadások, a kapcsolódó játékok tréning, illetve a pozitív pedagógia előadás. A konferenciára elfogadta az Alapítvány meghívását Dr. Gyurkó Szilvia is, aki a Hintalovon Alapítvány alapítójaként az ország egyik legelismertebb gyermekjogi szakembere. Kiváló előadása, a visszajelzések alapján, a rendezvény egyik csúcspontja és leghasznosabb programja volt.

A szociális területen dolgozó munkavállalók egyik tipikus problémája a kiégés, amely érthető módon a többszörösen traumatizált gyerekekkel foglalkozó szakemberek körében is ismert jelenség. A konferencia szervezői mindenképpen szerettek volna erre a helyzetre is reflektálni, ezért a rekreációs programok is nagy szerepet kaptak. Egyrészt a konferencia impozáns helyszíne, Budapesten a Normafa Club House, másrészt az ott található wellness részleg is ennek tett eleget. A résztvevők mentális feltöltődését irányított meditáció, illetve jóga is segítette.

A konferencián átadásra került a Gattyán Alapítvány Kiváló Gyermekvédelmi Dolgozó Díja is, amellyel az az alapítvány a gyermekotthoni munkatársak munkája iránti elismerését és tiszteletét szerette volna kifejezni. A 100.000 Forint pénzjutalommal járó díjban 5 szakember részesült, akik egy megható és egyben jó hangulatú díjátadón vehették át az elismerést a kollégáik körében. Az ünnepségen az intézmények fenntartójának képviselője, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Gyermekvédelmi Intézményirányítási Főosztályvezetője, Sidlovics Ferenc is tiszteletét tette, aki szintén elismerően beszélt az Alapítvány munkájáról!

A konferencia egyik elsődleges célja az volt, hogy segítse és előmozdítsa az intézmények közötti kommunikációt, mindezt annak érdekében, hogy ezáltal is minél hatékonyabbá válhasson a gyermekvédelmi rendszer. A rendezvény záróprogramjaként, ezért egy szakmai kerekasztalra is sor került, kihasználva azt, hogy egyszerre ilyen sok intézmény volt jelen. A mindennapi munkájuk mellett a szakembereknek erre kevésbé van lehetőségük, pedig a beszélgetés folyamán is elhangzott, hogy ez mennyire fontos lenne számukra. Az élénk párbeszéd szerencsére a konferencia teljes ideje alatt jellemző volt a résztvevőkre, amely remélhetőleg továbbra is megmarad közöttük.

A résztvevők visszajelzései alapján a konferencia több szempontból is elérte a célját, hiszen elmondásuk alapján olyan egyedülálló élményben volt részük, amelyet nem gyakran tapasztaltak eddig. Amellett, hogy igazán értékelték a kifejezetten rájuk irányuló figyelmet, még olyan minőségi szakmai programokon is részt vehettek, amelyeknek a tanulságait be tudják építeni a munkájukba. A szervezők egyik legörömtelibb benyomása az volt, hogy valóban elindult egy aktív kommunikáció az ország legkülönbözőbb pontjain található intézmények között. Reményeik szerint az azonos helyzetek megbeszélése, a közös ötletelés, a tapasztalatcserék mind ahhoz fognak hozzájárulni, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek helyzete is jobbá váljon.

 

 

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK