Képzések gyermekotthoni dolgozóknak – 2024. június 6. Gyerekrészvétel, a motiváció felkeltése

Június elején sor került az idei harmadik szakmai képzésünkre, amikor is a gyerekrészvétel és a motiváció témakörét vizsgáltuk meg alaposabban.

Az első előadó Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány alapítója, gyermekjogi szakember volt, aki a gyerekrészvétel témáját komplex megközelítéssel mutatta be. Természetesen kitért a szakellátás kihívásokkal teli helyzetére is, figyelmet fordítva a gyermekotthonokban tapasztalható reális helyzetekre.

Ezután következett Novák Ferenc, tanár, pedagógiai viselkedéskutató, a gyerekneveles.hu oldal alapítója; aki az alapoktól vezette végig a hallgatóságát a tinédzserek viselkedésének jobb megértéséig. Az előadó a gyermekotthoni közeget jól ismerve, az elméleti tudást több gyakorlati példával tudta szemléltetni, ezáltal is segítve a szakembereket a hallottak esetleges hatékonyabb felhasználásában.

A harmadik előadás prezentálására két szakember is érkezett a miskolci Dr. Ámbédkar Iskolából. Orsós János, az iskola alapítója és Derdák Tibor az intézmény igazgatója a roma fiatalok helyzetét mutatták be, egyszerre árnyalva az őket érintő oktatási és társadalmi nehézségeket. A szakmai munkájuk és tapasztalataik érezhetően nagy hatást gyakoroltak a résztvevőkre, tekintve, hogy az elmondott problémák számukra is mindennapi kihívásokat jelentenek.

Az ebéd után az ország egyik legismertebb tanára, Jocó bácsi /Balatoni József/ tarott előadást a mai fiatalok helyzetéről, fókuszba helyezve az ő szemszögüket. Az előadása második felében csatlakozott hozzá Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója, akivel közösen egy kötetlenebb beszélgetéssel járták körbe a tinédzserek motiválásának témáját.

A visszajelzések alapján a gyermekotthoni munkatársak ismét sok hasznos ismerettel gazdagodhattak, így reméljük, hogy ezzel is hozzájárulhattunk a munkájukhoz. Az intézmények számára a nyári szünet az egyik legsűrűbb időszak, ezért a szakmai képzéseket szeptemberben folytatjuk. Bízunk benne, hogy akkor ismét sok érdeklődő szakemberrel találkozhatunk!