Képzések gyermekotthoni dolgozóknak – 2023. szeptember 20.
SNI&ADHD

A gyermekotthonok igényeit figyelembe véve, a képzéseinknél mi is nyári szünetet tartottunk, de szeptemberben természetesen folytattuk a programsorozatot.
A negyedik alkalom az SNI és az ADHD témáját járta körül, amely kiemelten jelen van az állami gondozott gyermekek körében. Ebből kifolyólag nagyon sok intézmény kollégái vettek részt a képzésen és örömmel láttuk, hogy ismét olyan témát sikerült felderítenünk, amely sokak érdeklődésének megfelelt.

A nap első előadója Szollár Zsuzsanna, gyermekvédelmi és szociális szakértő volt, aki a speciális nevelési igény aspektusait holisztikusan és kifejezetten a szakellátásra fókuszálva mutatta be. Ezután az SNI és az ADHD hátterének megismeréséhez és alaposabb megértéséhez adott fontos ismereteket Dr. Kálózi-Szabó Csilla előadása. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karának oktatója, aki a terület aktív kutatója is, közérthető módon avatta be a közönséget a neurobiológia rejtelmei mellett, a stressz és a trauma gyermekekre gyakorolt hatásaiba is.
Az ebédszünet után pedig az ADHD jobb megismerése és kezelése került a fókuszba. Hornyák Mariann, a Kék Erdő Alapítvány vezetőjeként, a téma igazi szakértője és elkötelezett képviselője, ennek köszönhetően egy nagyon részletes előadásban érintette az okok, tünetek mellett a megoldási, illetve mindennapi kezelési lehetőségeket is.

A résztvevők visszajelzései alapján határozottan érdemes és szükséges is foglalkozni az SNI témájával a szakellátásban. Bízunk benne, hogy a képzés minden jelenlévő gyermekotthoni munkatárs számára tartogatott új és hasznos ismereteket, amelyek megkönnyíthetik a munkájukat.