Képzések gyermekotthoni dolgozóknak – 2023. május 24.
Az alap- és a szakellátás együttműködési lehetőségei

Május végén sor került a harmadik képzési napunkra, a már megszokott módon, a Docler Holding székházában. Ezúttal az alap- és a szakellátás jobb együttműködésének a témáját jártuk körbe az ország különböző gyermekotthonaiból érkezett szakemberekkel. Az első előadó Hornyák Mariann volt, aki egy gyakorlatias foglalkozással kezdte a napot. A résztvevők több csoportban dolgoztak együtt, azonos kérdések mentén, végül pedig egy nagy közös csoporttá alakulva osztották meg a tapasztalataikat a gyermekvédelmi rendszerről. A második előadást Dr. Gyurkó Szilvia tartotta, aki az ellátórendszer aktualitásai mellett, az alap- és a szakellátás sajátosságaira, illetve eltéréseire is kitért. Ezúttal is rendkívül informatív előadásában, több olyan érdekességet és nemzetközi példát is megosztott a közönséggel, amelyek még a sokat látott szakembereknek is újdonságként hatottak.
Az ebéd elfogyasztása után ismét aktivitásra ösztönöztük a résztvevőket, mert a délutánt egy szakmai kerekasztallal folytattuk. Azt szerettük volna, hogy ismét a jó gyakorlatok megosztása, a különböző módszerek megismerése kerüljön fókuszba. Szerencsére nagyon sokszínű volt a társaság, a szakemberek között többen voltak, akik korábban az alapellátásban dolgoztak; befogadó otthoni munkatársak és gyám is jelen voltak. Ennek köszönhetően egy valóban élénk párbeszéd alakult ki, amely során nagyon sok szakmai szempont szóba került.

Reméljük, hogy a következő képzések során is hasonlóan aktívan folytatódik az intézmények közötti kommunikációs és tapasztalatcsere. A nyári és az őszi képzéseinken is számítunk az érdeklődő résztvevőkre!

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK