Iskolalátogatás Geszten – 2023. február

Februárban ismét ellátogattunk Gesztre, a román határ mentén fekvő kis faluba, ahova legutóbb iskolaszer csomagokat vittünk a leendő elsősöknek. Ez alkalommal örömmel láttuk, hogy jó szolgálatot tesznek az iskolatáskák és egyéb eszközök, mivel az egyik tanórájukra is benézhettünk. Annak ellenére, hogy Geszt egy alig 800 fős kis település, az iskolája egy nagyon modern és szép intézmény, amely mindössze 5 éve épült. Azóta is vigyáznak rá és láthatóan a pedagógusok nagy gondot fordítanak arra, hogy egy igazán biztonságos és barátságos közeg vegye körül a gyerekeket. Miután a polgármester körbevezetésével lehetőségünk nyílt alaposabban megismerni a települést és az ott élők körülményeit, egyértelmű, hogy szükség is van arra, hogy az iskola egyfajta második otthonként funkcionáljon a gyerekek számára. Sajnos több tanulójuk is olyan épületekben él, ahol nincs víz, áram vagy fűtés, és a szülőknek, munkalehetőség hiányában, komoly problémát okoz a létfenntartás. Az iskola igazgatója elmondta, hogy igyekeznek mindent megtenni, hogy minél jobban ellensúlyozzák a családok nehézségeit, egyúttal segítsék is őket, amiben csak lehet.

Mindig öröm olyan vezetőkkel, intézménnyel találkozni, akik minden kihívás ellenére motiváltak és szeretettel, nyitottsággal fordulnak a közösségük felé és ahol érezzük, hogy az adományunk igazán jó helyre kerül. Biztosak vagyunk benne, hogy a most átadott laptopok, játékszerek és édességek is a gyerekek hasznára fognak válni. Emellett szívesen folytatjuk azt a hagyományt is, hogy a következő tanév elsőseinek biztosítjuk az iskolakezdéshez szükséges felszerelést. Így nem kérdés, hogy hamarosan újra visszatérünk Gesztre, ahol mindig nagyon kedves fogadtatásban és vendéglátásban van részünk.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK