Gyöngyvirág Gyermekotthon – Otthonkert program zárása-2022. július

A József Attila Gyermekotthoni Központ Gyöngyvirág Gyermekotthonában futó Otthonkert programunk a végéhez ért és ebből az alkalomból egy igazi ünnepi záróeseményt tartottunk. A projekt célja az volt, hogy a gyerekek mentális és testi egyensúlyát fejlesszük a természetben való foglalkozások segítségével. Az Életfa csapatával közösen, akik a permakultúrás kertművelés szakemberei, a gyermekotthon kertjét olyan módon szerettük volna megújítani, hogy az hosszú távon önfenntartóvá és termelővé váljon. A tavaly októberben indult program során összesen 12 alkalommal tartottunk foglalkozást, ahol mindig a kertépítés egy újabb  fázisa került megvalósításra. A hónapok folyamán kialakult egy nagyjából állandó csapat a gyerekek közül, akik hatékonyan és lelkesen vettek részt a kert megújításában. Az utolsó alkalmat szerettük volna egy közös ünnepé varázsolni, amelyet természetesen a megújított kertben tartunk és az otthon összes lakója részt vett rajta.

Szerencsére az idő is kedvezett a terveknek, ezért már reggeltől készült az ebéd a bográcsban. A gyerekek egy része ebből is kivette a részét és a konyhai előkészületekben is lelkesen segített. Ezután jutott idő közös játékokra, néhány növény ültetésére és egy fotómontázs elkészítésére is, amelyet emlékként őrizhetnek. A szabadban készült finom ebéd elfogyasztása után, a lelkes kis kertész csapat megkapta jól megérdemelt jutalmát a hónapokon át tartó aktív részvételükért. A gyerekek és kísérőik az Alapítvány és az Aquaworld Resort közös felajánlásának köszönhetően egy egész napot tölthetnek el az élményfürdőben, ahol a fürdőzés mellett az egész napi ellátásukat is biztosítjuk.

Reméljük, hogy a projektnek köszönhetően sikerült közelebb hoznunk a gyerekeket a természethez. Az élmények mellett, hasznos tudással lettek gazdagabbak és együttműködésre ösztönözte őket a közös munka, a közös cél elérése.  A jövőben is figyelemmel kísérjük a kertjük gondozását és igyekszünk segíteni, hogy a lelkesedésük és tiszteletük megmaradjon az őket körülvevő környezet iránt!

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK