Gyermekotthon látogatás – Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola – 2022. július

A Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ gyermekeit is személyesen látogattuk meg, hogy átadhassuk az adományunkat. A csodás fekvésű Bakonyoszlopon, az Eszterházy György Gyermekotthonban került sor a látogatásra. A gyönyörű és hatalmas ősparkban fekvő kastély, egykor az Eszterházy család tulajdona volt. A Bakonyoszlopi Általános Iskola és Gyermekotthon 1943 óta működik oktatási és gyermekvédelmi intézményként. Ekkor egy alapítvány, amelyet két fővárosi polgár hozott létre megvásárolta a kastélyt, annak parkját és a környező földek egy részét, hogy árva leányok nevelésére, ellátására hasznosítsa. Eleinte árva leányok, majd egy váltással árva fiúk leltek itt otthonra. A következő évtizedekben az intézmény több célt is szolgált, volt idősebb fiúk otthona, üdülő majd 1973-tól leginkább fogyatékkal élőket helyeztek el itt. 1995-től érkeztek az első koedukált csoportok és ekkortól vált az intézmény széles korhatárúvá és többcélúvá.  A kastély kertjében működő Belső Iskola a kezdetektől azt a célt szolgálta, hogy az otthonban elhelyezett fogyatékkal élő gyermekek szakszerű oktatásban és speciális fejlesztésben részesüljenek. A Szakiskolai osztályok tanulói kertészeti és parkgondozói területeken szerezhetnek újabb ismereteket, ahol az elméleti tudást gyakorlatban is hasznosíthatják a kastély 2 hektáros kertjében.

Napjainkban 4 csoport működhet a kastélyban, amiből jelenleg 3 van nyitva és ahol szívélyesen körbe is vezettek bennünket az intézmény vezetői. Az intézmény igyekezett a kapott adomány összetételét úgy összeállítani, hogy minden egységük részesüljön belőle, valamint a fő szempont az volt, hogy a gyerekeket ösztönözzék arra, hogy minél több időt töltsenek a szabadban és minél jobban kiélvezzék a kert adta lehetőségeket és örömöket. Ennek fényében grillsütők, rollerek, focikapuk, kosárlabda palánk, napernyő, fészek- és fahinták, trambulin, piknik kerti asztal szettek és ping-pong asztalok kerültek átadásra. A mindennapi működésüket elősegítendő egy szárítógépet, négy laptopot, egy új televíziót és egy benzines fűnyírót is kapott az intézmény. Reméljük, hogy sok örömüket lelik az átadott tárgyakban és sok boldog pillanatban lesz részük a kerti játék vagy sütögetés közben!

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK