Gyermekotthon látogatás – Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon – 2022. július

Július elején ellátogattunk az igazán idilli környezetben fekvő II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthonba is.  Fonyódon, a Balaton partján álló intézményben élő gyerekek a tó közvetlen közelében nevelkedhetnek, ezáltal bizonyára sok különleges pillanattal gazdagodva. A gyerekotthont öt épület alkotja, amelyekben összesen 40 férőhellyel rendelkeznek. 4 csoportban 3-18 éves korú, míg 1 csoportban utógondozói ellátásban részesülő fiatalok élnek. Nyaranta egyébként szívesen látnak más gyermekotthonból érkező csoportokat is, csereüdülésekre.

Az intézmény története hosszú múltra tekint vissza. 1843-ban József nádor felgyógyulásának tiszteletére megnyitotta kapuit a róla elnevezett Josephinum fiúárvaház Pesten. Csaknem száz év múlva, 1925-ben felépült az akkor már József-árvaház néven működő intézmény nyári üdülőhelye Alsóbélatelepen. Szolgált átmenetileg hadikórházként is 1944-ben, majd egy évvel később visszanyerte eredeti funkcióját. 1949. október 15-én Nemes Lipót és Fazekas Anna hatására a gyermekotthoni hálózatot bővítették és létre hozták Alsóbélatelepen a nevelőotthont.

Az azóta is töretlenül működő gyermekotthonban a kikapcsolódás mellett a hétköznapok praktikumára is gondoltunk az adományok összeállításánál. A kapott eszközök között volt egy komplett audioendszer, két mikrofon szett, egy négyszemélyes sátor, nyolc laptop, több mikrohullámú sütő, vízforraló, konyhagépek, mágneses táblák és egy flipchart tábla is.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK