Gyermekotthon látogatás – Pilis Gyermekotthon, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola – 2022. június

Ezúttal a megye egyik legrégebbi kastélyába látogattunk el, a műemléki Beleznay-Nyáry kastélyba, amely az intézmény gyermekotthonának ad helyet. A kastély egy U-alakú, barokk stílusú kastély, amely a Mária Terézia kori barokk kastélyépítészet egyik kiemelkedő példája. Mint megtudtuk 1710-ben egy itáliai mester építette az itteni földesúr, Beleznay János megrendelésére.

Az intézményvezető egyből be is invitált bennünket az épület egyik kultikus termébe – amelynek mennyezetét egy korabeli freskó is díszítette – és amely  attól különleges, hogy a hagyomány szerint itt írta Kármán József a Fanni hagyományai c. kultúrtörténeti jelentőségű regényét ugyanis a 19. század második felében a kastély haladó gondolkodású költők, írók, politikusok, arisztokraták szellemi találkozóhelye volt. Gyakran vendégeskedett itt Mailáth György országbíró, gróf Andrássy György, Nyáry Pál Pest megye alispánja, Jósika Miklós és Petőfi Sándor is. Egészen 1945-ig a Nyáry család tulajdona volt a kastély majd a háború után államosították és 1948. júniusában kezdte meg működését, kezdetben leányotthonként majd gyermekotthonként. A mai napig ekképpen funkcionál az épület kiegészítve saját óvodával, általános iskolával, speciális szakiskolával és készségfejlesztő iskolával, amely a sajátos nevelési igényű és különleges szükségletű gyermekeket látja el. Emellett napközi otthont is működtetnek, feladatuk az ideiglenes és tartós nevelésre utalt különleges szükségletű gyermekek és ép intellektusú testvéreik gyermekotthoni ellátása, valamint utógondozása.

Érdekességként még azt is megtudtuk, hogy a Nyáry család kriptája is az birtok területén helyezkedik el, de a koporsókat 1944-ben az oroszok eltüntették, ugyanis ekkor a kastély orosz katonai kórház volt és a meghalt katonákat a temetés előtt a kriptában gyűjtötték össze. Ennek értelmében a kastély kertjében vannak eltemetve azok az orosz katonák is, akik a pilisi és a környék csatáiban estek el.

A történelmi visszatekintés után a gyerekek itt is körbe vezettek minket és boldogan mutatták be az otthonaikat és az egész gyönyörű birtokot.

Valamint természetesen átadásra kerültek az adományaink is, amelyek nagyrészt műszaki eszközöket tartalmaztak, úgy mint több szárítógép, hűtő, telefonok valamint különböző bútorokkal is megörvendeztettük a gyerekeket, hogy még otthonosabbá és kényelmesebbé tegyük az egyébként is szépen rendben tartott és kellemes hangulatú lakhelyüket.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK