Gyermekotthon látogatás –Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ, Pécsi Gyermekotthon és Utógondozói Otthon – 2022. május

A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Pécsi Gyermekotthonában jártunk, ahol rendkívül kedves gyermekekkel, fiatal felnőttekkel és nevelőkkel találkozhattunk a történelmi Pécs belvárosában elhelyezkedő intézményben. A gyerekek szívélyesen fogadtak és körbevezettek minket az otthonukban, csoportjaikban, szobáikban, így betekintést nyerhettünk a hétköznapjaikba.

A Gyermekotthon épülete középkori eredetű. Török mecsettől kezdve, katolikus kápolnáig, kádárműhelyig és lánynevelő intézetig sok minden működött benne. A Gyermekotthon 1961 óta működik itt, de az épületet azóta többször is átépítették. Az épület zegzugosságának előnye, hogy nincs két egyforma lakóegység, vagyis az uniformizáltság egyhangúsága nem érzékelhető. Az egyes lakóegységek viszonylag jól elszeparáltak, ugyanakkor a közösségi terek jellege nagyon családias és egyben hangulatos. A Gyermekotthon a gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosítja az ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermekek számára az otthont nyújtó ellátást, valamint a fiatal felnőttek utógondozói ellátását. Az utógondozás célja, hogy elősegítse a gyermek, illetve a fiatal felnőtt családi környezetbe való visszailleszkedését, önálló életének megkezdését. Ezeken túl, az itt dolgozók legfontosabb célja, hogy a gondozásuk alatt élő gyermekeket hozzásegítsék a nevelés során a boldogság átéléséhez és a mindennapi élet örömeinek megéléséhez. Adományainkkal ehhez kívántunk hozzájárulni így a gyerekek számára sok-sok szórakoztató és szabadidős, a nevelők részére pedig rengeteg praktikus és hasznos ajándékkal készültünk. Adományunk többek között tartalmazott laptopokat, tableteket, webkamerát, hangszórókat, nyomtatót és egyéb irodai eszközöket, amelyek főként az oktatásban jelentenek majd nagy segítséget a nevelőknek és a gyermekeknek, de a praktikumokról sem feledkeztünk meg, így vittünk etetőszéket, babakocsit és porszívót is egyaránt. Az otthon egy meglehetősen nagy közös udvarral rendelkezik, ahol a már meglévő Teqball asztal mellé vittünk edzőpadot, futópadot, ping-pong asztalt, trambulin és kerti homokozót is, hogy minden korosztály megtalálja a számára legkedvesebb sportot. A diavetítővel, társasjátékokkal, könyvekkel és a játékkonzollal pedig a beltéri foglalkozásokat kívántuk színesebbé tenni.