Gyermekotthon látogatás – Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Központ Oroszlányi és Kömlődi Gyermekotthona – 2022 június

Komárom-Esztergom Megyei látogatásunk alkalmával két gyermekotthonba is ellátogattunk, hogy személyesen adjuk át adományainkat a gyerekeknek. Először az Oroszlányi Gyermekotthon lakóit leptük meg és adtuk át az ajándékokat, amelyek tartalmaztak többek között babzsák foteleket, okostelefonokat, hangfalakat, mikrofont és egy projektort vetítővászonnal. Ezeken túl még különböző bútorokat, műszaki cikkeket és számítástechnikai eszközöket is átadtunk, amelyeket a környékbeli lakásotthonaikban fognak használni.

A gyerekek és az intézményvezető rendkívül kedvesen fogadott bennünket, az egyik kis növendék még egy dallal is készül, amelyet bátran előadott nekünk. Miután a bizonyítványaikról és a továbbtanulási terveikről is beszélgettünk az intézményvezető kíséretében elindultunk egy másik telephelyükre, ahol a gyerekek és a gondozóik már vártak bennünket egy közös bográcsozással, mivel ők egy 10 személyes kerti sütőt kaptak az Alapítványtól.

Kömlőd Tatabányától 15 km-re található, mintegy 1000 lakosú kis település, ahol a nevelők elmondása szerint a helyi közösséggel nagyon jó a kapcsolatuk, az itt élők elfogadják a gondozottak másságát mivel gyermekotthonuk a gyógypedagógiai ellátásra szoruló, sajátos nevelési igényű gyermekek számára biztosít otthont nyújtó ellátást. Értelmileg akadályozott, különleges szükségletű gyermekek és utógondozói ellátásban részesülő fiatalok élnek itt 3 – 24 éves korig.

Egy nagyon kellemes és tartalmas délutánt töltöttünk el a gyerekekkel, akik bemutatták a családias  otthonaikat, szobáikat, valamint a kerti játékaikat is. Szemmel látható volt, hogy a nevelők törekednek arra, hogy a gondozásukra bízott gyermekek minél kiegyensúlyozottabb, tartalmasabb és teljesebb életet élhessenek és családias, szeretetteljes nevelést kapjanak.