Gyermekotthon látogatás – Hajdú-Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ – Komádi és Hajdúböszörményi otthonai – 2022. június

A megyében két gyermekotthont is meglátogattunk. Az egyik a Komádiban lévő 48 férőhelyes gyermekotthon a másik pedig a hajdúböszörményi  különleges lakásotthonok, amelyek otthononként 8-8 gyermek ellátását biztosítják.

Komádiban a gyermekek már nagyon vártak és készségesen segítettek az adományok behordásában és kibontásában. Ők leginkább sporteszközöket igényeltek, amelyek többek között tartalmaztak ping-pong asztalt, darts gépet, játékasztalt, léghoki asztalt, pókerasztalt, csocsó asztalt és rengeteg más kiegészítő sporteszközt, valamint társasjátékokat, amelyek biztosan maximálisan ki lesznek használva a nyár folyamán.

Második állomásunk a hajdúböszörményi különleges gyermekotthon, ahol a lakók nagy meglepetésünkre egy táncos előadással fogadtak bennünket, ami után a gyerekek kézen fogva vezettek körbe bennünket a Tűzvirág, a Vadrózsa és a Futrinka fantázianévre hallgató lakásotthonaikban, amelyek rendkívül családias hangulatot árasztottak. A lakások csodálatosan felújított és nagyon szépen rendben tartott szobákból, közösségi terekből álltak telis-tele a gyerekek és nevelőik által készített dekorációs elemekkel. A füvesített udvaron – a szépen rendben tartott virágoskertek mellett – kerti játékok és homokozó biztosítják a szabadidő hasznos eltöltését. Ezúttal többek között ennek fejlesztéséhez járultunk hozzá a kerti házikó és a medence szett adományozásával, de ezeken kívül sok egyéb más játékkal és készségfejlesztő eszközzel is megleptük őket. Bár érezhetően a gyerekek jobban örültek a mi látogatásunknak és annak, hogy egy rövidke délutánt eltöltöttük velük az otthonaikban.

Látogatásunk alkalmával bemutatták, hogy ezekben a lakásotthoni egységekben a gyermekek és fiatalok számára miként biztosítanak korszerű otthont, teret adva a család mintáját közelítő nevelésnek és a teljes körű ellátás magasabb szintű megvalósulásának. Az ide kerülő gyermekeket az egyéni habitus figyelembevételével vannak elhelyezve valamelyik lakásotthonban, amelyik leginkább elősegíti a szocializációjukat, reszocializációjukat. Láthatóan az otthonok maximálisan alkalmasak a gyerekek nyugodt életterének kialakítására, családi otthonhoz hasonlóan berendezett, otthonos és biztonságos környezetet nyújtanak a nevelésbe vett gyógypedagógiai ellátásra szoruló, sajátos nevelési igényű és értelmileg akadályozott, különleges szükségletű gyermekek számára. Oktatásuk a mellettünk elhelyezkedő általános iskolában történik, ahol biztosítják számukra a szükségletüknek megfelelő képzést.

Ezúton is köszönjük az élményt és hogy egy rövidke betekintést nyerhettünk az otthonaik életébe.