Gyermekotthon látogatás – Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ Különleges Gyermekotthona – 2022. június

A Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ  békéscsabai  szociális  intézményegysége vegyes profilú intézményként többféle ellátási forma megszervezését biztosítja. Az intézményvezető jóvoltából a Különleges Gyermekotthon látogatása mellett betekintést nyerhettünk az integrált intézmény összes szegmensébe. Rendkívül kedvesen körbevezetett minket, hogy megismertesse velünk az intézmény által fenntartott összes ellátási területet.

Az intézmény mintegy 40 éve működik és fogadja az értelmi és halmozottan sérült, tartós ellátásra szoruló önellátásra képtelen, vagy csak részben képes fogyatékossággal élő személyeket, akiknek teljeskörű ellátást nyújt. Betekinthettünk az intézmény különböző osztályaira így találkoztunk súlyosan-halmozottan sérült fekvő, vagy kerekesszékes lakókkal, önállóan járni tudó középsúlyos és súlyos értelmi sérült fiúkkal/férfiakkal, valamint a másik osztályon hasonló helyzetű lányokkal/nőkkel és 18 éven felüli  értelmileg enyhe fokban akadályozott  fiatalokkal is.

A rehabilitációs intézményi részlegen az önálló életvezetési képességek kialakítását, illetve helyreállítását szolgáló ellátás történik. Cselekvőképes és cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló, önállóan közlekedő, rehabilitációra alkalmas fiatalokat lát el. A részlegen szociális segítő közreműködésével fejlesztő foglalkoztatásban munkát vállalva folytatnak életvitelt a lakók, akik napközben kertészkednek, a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt értékesítik, lakástextilt szőnek, valamint környezetük szépítésére, dekorálására rengetegféle különböző kézműves foglalkozáson vesznek részt.

Ezek után áttértünk az intézmény Különleges Gyermekotthonába, amely különleges szükségletű kiskorúak ellátását biztosítja és átadtuk az adományainkat, amelyekben a megyén belül több gyermekotthon és lakásotthon is részesült. Adományunk ezúttal főként bútorokat tartalmazott, több kanapét, étkezőszetteket, hálószoba berendezéseket, valamint fürdőszobaszekrényeket. Emellett porszívó, több kerékpár és több TV is átadásra került.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK