Gyermekotthon látogatás –Bács-Kiskun Megyei Gyermekvédelmi Központ – 2022. június

Kecskeméti látogatásunk alkalmával a kecskeméti és a környékbeli gyerekotthonokból és lakásotthonokból egyaránt érkeztek gyerekek a központba, hogy újra találkozhassunk és hogy átvegyék az adományokat. A megyei gyermekvédelmi központ által működtetett gyermekotthonokban és lakásotthonokban élő kiskorúak és fiatal felnőttek között került szétosztásra az Alapítvány összes adománya, azaz a Faragó Béla I. és II. számú Szakmai Egységekben Kecskeméten és környékén, a Bajai Szakmai Egységben, a Dunavecsei Szakmai Egységben és a Kecskeméti Gyermekotthonban.

A fiatalok a korábbi Teqball asztal adományunkat is nagy örömmel fogadták, a sporteszközt rendszeresen használják az Alapítvány által dedikált helyi edzőjükkel, valamint a helyi egyesület edzésein is részt vesznek, emellett az első GA Teqball kupán is megmérettették magukat. Ezúttal az adományok tartalmát ők állíthatták össze, amely tartalmazott többek között bútorokat és kanapékat, mosógépet, több televíziót, projektort vetítővászonnal, laptopokat, valamint egy Xbox játékkonzolt játékokkal.

Az intézményvezetők elmondása szerint a megyében a gyermekotthoni, lakásotthoni elhelyezésre is egyre nagyobb igény mutatkozik a gyermekek személyiségállapotából, bekerülési életkorukból és a nevelőszülői hálózatok túlterheltségéből adódóan. A nevelőszülői családokban a jogszabályi előírások alapján a 12 éven aluli kiskorúak, az állapotos kiskorúak és a gyermekükkel együttesen elhelyezett ellátottak elhelyezésének kell megvalósulnia. Több alapítványi és egyházi szolgáltató is részt vesz az otthont nyújtó ellátás biztosításában. Nevelőszülői hálózattal az állami fenntartású megyei gyermekvédelmi szakellátás nem rendelkezik, ezt a gondozási formát 2011. december 1. óta egyházi fenntartó biztosítja, legnagyobb számban a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózata. Továbbá az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa és további, főként egyházi fenntartású kisebb szolgáltatók is részt vesznek a feladat ellátásban. 

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK