Együttműködés a Sütni Jó! Alapítvánnyal – 2023. december

A Sütni Jó! Alapítvány megálmodója egy borsodi fiatalember, Galamb Alex, aki életújtával és szorgalmával igazi példaképpé vált az elmúlt években. Alex roma származású, hátrányos helyzetű gyerekként már korán megtapasztalta az élet nehézségeit, de kitartó munkával és elhivatottsággal sikerült kitörnie a mélyszegénységből. Pék és cukrász végzettséget szerzett, és saját alapítványt hozott létre, hogy minél több nehéz sorsú gyermekkel ismertesse és szeretesse meg ezt a mesterséget.  Mindezzel nem titkolt célja, hogy egy lehetséges utat mutasson számukra a kitöréshez, a minőségi élethez.

Alex, a pék munkája mellett, egy saját tanműhelyt is kialakított, ahol rendszeresen foglalkozik a környékbeli gyerekekkel. Alapítványunk ennek a műhelynek a felújítását a nyár folyamán 200 000 Forinttal támogatta, és akkor jött egy lehetséges, hosszú távú együttműködés gondolata. Alex tizenévesen gyermekotthonban nevelkedett, ezért első kézből ismeri az állami gondozottak helyzetét. Mivel jól ismeri a közeget és abszolút hiteles példa lehet a fiatalok számára, ezért közösen szeretnénk lehetőséget biztosítani az érdeklődő gyermekeknek, hogy rendszeresen eljárjanak Alex sütödei foglalkozásaira.

Az első ilyen alkalmon személyesen is részt vettünk, hiszen Alexszal és a gyerekkel is szerettünk volna találkozni. Két intézményből érkeztek a lelkes „péktanoncok”, a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola diákjai mellett, a felsőzsolcai lakásotthon néhány fiatalja is részt vett a programon. A tizenévesek örömmel vetették bele magukat a munkába, ezért igazán jó hangulatban és gyorsan készült el 150 briós. Természetesen a munkájuk gyümölcsét rögtön el is fogyaszthatták. Bízunk benne, hogy a finom eredmény további motivációt jelent számukra, és hogy ők, illetve más környékbeli gyermekotthonok fiataljai is rendszeresen eljárnak majd Alex képzéseire.