Alföldi utcai befogadó otthon látogatás – Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat, Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat – 2022. június

A jelenlegi adományozási és otthonlátogatási programsorozatunkban az összes Megyei és Fővárosi Gyermekotthoni Központ bevonásra került, így mintegy 30 intézményt látogattunk meg, találkoztunk a gyermekekkel és nevelőkkel egyaránt.

Az Alföldi utcai befogadó otthonnal már évek óta kapcsolatban vagyunk és többször juttatunk el adományt az ott élő gyermekek számára. Időközben az intézmény szervezeti átalakításon esett át mivel 2021. július 1. napjával létrejött a főváros és 19 megye területi gyermekvédelmi szakszolgálatának egységes gyermekvédelmi intézménye, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ). A szétválás legfőbb oka, hogy az OGYSZ létrejöttével megvalósuljon a gyermekek otthont nyújtó ellátásoktól független képviselete, amelynek legfőbb célja, hogy növeljék az állam gondjaira bízott gyermekek esélyegyenlőségét.

Tekintettel a korábbi kapcsolatra – a Gyermekotthoni Központok mellett – ezúttal rendhagyó módon a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézménye is bekerült, pontosabban bent maradt, a támogatottak körébe. Természetesen az adomány itt is jól jött hiszen befogadó otthonaikban éves szinten közel ezer gyermek fordul meg krízisellátottként, illetve ideiglenes elhelyezettként. A befogadó otthonokba azok a gyermekek és kamaszok kerülnek, akik valamilyen krízishelyzet miatt, rendszerint átmenetileg, nem élhetnek családjukkal. A befogadó otthonokban a gyermekek addig tartózkodnak, míg kiderül, hogy haza mehetnek-e amennyiben az otthoni körülmények megváltoznak, vagy nevelőszülőhöz, vagy teljes körű ellátást biztosító gyermekotthonba kerülnek.Adományunk összetétele ezúttal is nagyon színesre sikeredett és tartalmazott többek között sokféle készségfejlesztő játékot és eszközt, hintaágyakat, foteleket, csocsóasztalt, mosogatógépet és több smart televíziót is.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK