Adomány egy ukrajnai menekülttábornak – Debrecen-Erdőspuszta – 2022. május

Az orosz-ukrán háború egyik legfontosabb aspektusa az a humanitárius krízis, amit a harcok magukkal hoznak – nem csak a háború áldozatául eső civil áldozatok tekintetében, hanem az országból menekülő tömegek szempontjából is.

Napról-napra nehezebb a gyerekek és a családok sorsa mivel senki sincs biztonságban. 2022. február 24-e óta több millió gyermek kényszerült otthona elhagyására és szintén több millió gyermek él Ukrajnában belső menekültként. Az összecsapások súlyosbodásával a menekültek száma és a vészhelyzeti segítségre szorulók aránya is folyamatosan növekedik.

Az orosz-ukrán háború által kialakult menekült krízisre reagálva a Dorkász Szolgálat Alapítvány több területen is segélyezési akciót indított és megnyitotta a Dorkász Befogadóközpont kapuit a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerült családok számára, ahol erdőspusztai táborában többszáz menekültet tudnak fogadni. A Dorkász nem csak szállást és ételt biztosít nekik, de a lelki gondozásukban is segít, valamint, hogy az ide érkező menekültek mielőbb munkát találhassanak. Érkeznek ide kárpátaljai magyar és ukrán menekültek is, de van, aki Ukrajna belső részéről, Kijev mellől jött. Főként családok és gyerekek érkeznek, akiknek az oktatásukról és a sportolási lehetőségeikről is igyekeznek gondoskodni.

Ennek érdekében Alapítványunk a gyerekek körében is méltán népszerű Teqball asztal mellett egy mintegy egymillió forint értékű sportcsomag összeállítást adott át, amely tartalmazott többek között ping-pong asztalt, szinte az összes labdajátékokhoz szükséges sporteszközt, illetve még egy trambulint is. Az átadás során megismerkedhettünk rengeteg gyermekkel, akik kitörő örömmel fogadtak mindent és a játékok kipróbálása során egy tartalmas délelőttöt töltöttünk el.