Dr. Ámbédkar Iskola támogatása – 2023. április

Hátrányos helyzetű fiatalok oktatása

A munkánk során nagyon sok olyan szervezettel találkozunk, akik bár nem gyermekvédelmi intézményként működnek, de a tevékenységük több ponton is kapcsolódik ahhoz a területhez.
A Miskolcon található Dr. Ámbédkar Iskola olyan egyedülálló módon közelíti meg a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását, amely határozottan figyelemre méltó. Az iskolába a környékbeli cigánytelepekről járnak be a diákok, akik olyan közösség tagjai, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1% alatt van. Második esély típusú iskolaként, már a beiratkozásnál tisztázzák: a cél nem pusztán a nyolc osztály, hanem az érettségi, illetve mellé akár egy szakma megszerzése. A tanulás náluk kifejezetten a társadalmi helyzet megváltoztatását célozza, hogy a hozzájuk járó fiataloknál egy olyan identitásváltás történjen, ami segít nekik kitörni a hátrányos helyzetükből.

Mindezt olyan magas szintű oktatással igyekeznek elérni, amelyre a szegregátumokból érkező diákoknak máshol nem lenne lehetőségük. A módszerük hangsúlyozottan személyiség-központú, a tanulókat egy bizalmi és szeretettel teli légkör veszi körül, ahol számukra is hamar egyértelművé válik, hogy itt valóban minden értük van. Az oktatás reformpedagógiai eljárásokra épül, a tananyagban pedig kiemelt szerepet kap az angol nyelv, a modern tudományok és az informatika tanítása.

Alapítványunk az utóbbi területen igyekszik segíteni, az iskola egyik informatikai projektjének a támogatásával. Jelenleg a 9. és 10. évfolyamon folyik infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus képzés. Mivel a tanítványok többsége jelentős hátránnyal indul a digitális kompetenciák terén, ezért muszáj őket egyéni és kiscsoportos fejlesztéssel támogatni a tanulás folyamatában. Annak érdekében, hogy a felzárkózásuk minél előbb megtörténjen, egy külsős szakmai partner foglalkozik a diákokkal. Az iskolával való együttműködésünk keretein belül, az Alapítványunk vállalta ennek a programnak a biztosítását.

Azt gondoljuk, hogy az a munka és megközelítés, amelyet az Ámbédkar Iskolában láttunk valóban hozhat olyan eredményeket a társadalmi integráció terén, amelyre kétségkívül nagy szükség lenne. Bízunk benne, hogy a támogatásunkkal hozzájárulhatunk, hogy ezeknek a fiataloknak is esélyük legyen egy minőségibb életre.

SZAKMAI KUTATÁS

Az Alapítvány szemlélete, hogy a hatékony segítségnyújtás alapja a szakmai megalapozás. Ennek elősegítésére a 2020-2021. évben országos felmérés keretében térképezte fel a gyermekvédelem rendszerén belül a gyermekotthonokban élő gyermekek oktatási részvételét, jelenlegi végzettségüket, továbbtanulási terveiket és tanulással, munkával kapcsolatos jövőképüket.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

KIEMELT TÁMOGATÓINK